Foto: Bildbyrån

Väderhotet på ridsport-VM – ”Man går ut på egen risk”

Publicerad

Vatten och mat är bunkrat och uppblåsbara sängar inköpta om hästskötarna måste sova i stallen. Mill Spring och rídsport-VM väntar på stormen och skyfallen.
– Alla är informerade om läget, säger den svenska truppens överledare Annika Ersgård till TT.

Orkanen Florence har graderats ned till en tropisk storm, men det hjälper inte de personer som omkom när träd knäcktes och föll över deras hus. Inte heller alla som fått egendom förstörd, drabbats av elavbrott och översvämningar.

North Carolinas kust är klassat som katastrofområde. Under lördagen vred sig Florence ännu en bit inåt land och slog till mot staden Charlotte. Dryga 20 mil österut förberedde sig VM-arrangören och den svenska truppen för vad som väntar. Lokalt kan det falla enorma mängder regn under söndagen och natten till måndag.

”Går ut på egen risk”

Sedan tidigare är dressyrens kür och banhoppningen i fälttävlan flyttade till måndag. Under söndagen, när ovädret tros bli som värst, stängs VM-anläggningen helt för besökare. För de boende på området väntar restriktioner.

– Det enda som är öppet är restauranger. Man går ut på egen risk, men vi har blivit uppmanade att stanna hemma, säger Annika Ersgård.

Hoppryttarna framme

Flygtrafiken till och från Charlotte påverkas av stormen, men de svenska hoppryttarna (tävlar nästa vecka) lyckades ta sig till Mill Spring som planerat på fredagen.

Ersgård informerade Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Fredrik Jönsson om situationen.

– Jag pratade med dem och de verkar inte vara så bekymrade. En dags oväder ska de väl överleva, tycker de. Men vi får se hur det blir, säger Ersgård.

I den svenska krisplanen ingår att eventuellt låta hästskötarna sova i stallarna, som är byggda för att klara orkanvindar, och uppblåsbara sängar är inköpta. Samtliga boende på VM-anläggningen har uppmanats att bunkra vatten och andra förnödenheter om området drabbas av översvämning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer