Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
20 aug 07.55 Foto: TT

Svensk fjärdeplats blev till brons – GB-häst struken

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ligger trea när tre ryttare har ridit. Patrik Kittel måste prestera på topp när Danmark och Nederländerna jagar tätt bakom.
Veteranen Patrik Kittel poängterade dock att han gillar att gå ut sist.
– För mig är det mer en positiv känsla än något som skulle sätta press, säger Kittel till SVT Sport.

Sverige låg trea efter måndagens första lagtävling, tätt följda av Danmark.

Juliette Ramel på Buriel gick ut som tredjeryttare för Sverige. Ekipaget, som i april satte personbästa på 78 procent, höjde procenten under programmets gång. Missen kom dock på bytena i varje och procenten sjönk från 76 till 73 procent. Efter en fin avslutning landade procenten på 76,196.

– Det är inget jag brukar missa, så det är lite surt. Travslutorna räknas två gånger och de var inte så bra, och bytena i varje räknas också två gånger så det drar ner mycket, säger Juliette Ramel till SVT Sport.

– Nu har vi varit här sedan i fredags så det är klart att man går och väntar. Det är först på tävlingsdagen som man kan fokusera, annars går man mest runt och är lite nervös. Jag hoppas verkligen Patrik slår till nu, men det kan han absolut göra.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Juliettes Ramels ritt

Press på Patrik Kittel

Tyskland har kopplat greppet om guldet. Storbritannien ligger just nu på silverplats. Med Sverige, Danmark och Nederländerna tätt efter är det upplagt för en spännande avslutning. Patrik Kittel ställs mot de rutinerade Charlotte Dujardin, Storbritannien, Cathrine Dufour, Danmark och Edward Gal, Nederländerna.

Cathrine Dufour öppnade så stark och var uppe över 80 procent. Men några misstag i slutet av programmet sänkte procenten till 77,143 och det gör trycket på Patrik Kittel i alla fall något mindre. Det svenska ekipaget måste rida ihop minst 76,88 procent.

– Det är fullt möjligt men det ställer höga krav på Patrik Kittel. Han måste vara väldigt nära sitt personbästa, kanske till och med över för att vi ska vara säkra, säger förbundskaptenen Bo Jenå.

Patrik Kittel var dagen innan start laddad. Rotterdam är en tävlingsplats där svensken trivs.

– Sist det var mästerskap här, 2011, då tog jag en individuell medalj och Sverige kvalade till OS i London. Det känns väldigt kul, det känns lite som en andra hemmabana här, säger han till SVT Sport.

Sverige har visat framfötterna på dressyrbanorna inför mästerskapet och kommer med en färsk totalseger i Nations Cup. Men Patrik Kittel passar gärna favoritskapet vidare.

– Favoritskapet tror jag ligger på tyskarna, men om allt går riktigt bra för Sverige kan vi vara med och slåss om medaljerna, det kan vi inte sticka under stol med. Svensk dressyr är, som vi alltid säger, världsklass, säger han.

– Men mycket kan hända. Ett litet fel och du åker från medaljplats till en sjätteplats, det går väldigt fort.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Patrik Kittel inför EM-starten

”Fortfarande väldigt ung”

Du kommer att starta sist, hur tänker du kring det?

– Jag har startat sist ganska många gånger nu och det har gått bra så här långt. Jag tycker inte det känns som någon skillnad om jag startar först eller sist. För mig är det mer en positiv känsla än något som skulle sätta press.

Om stoet Well Done de la Roche säger Patrik Kittel:

– Det är en fantastisk häst, en otroligt känslig häst, men hon har ett hjärta av guld. Hon är fortfarande väldigt ung och behöver ännu mer rutin. Går hon avslappnat och är på topp, är hon absolut med och kan leka.

Svenskarnas starttider:

Visa

10.50 Juliette Ramel/Buriel K.H.

14.40 Patrik Kittel/Well Done de la Roche

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer