Foto: Bildbyrån

Ridsporten öppnar för utökade dopningstester

Uppdaterad
Publicerad

Oannonserade dopningstester av hästar utanför tävling kan vara på gång i svensk ridsport.

När och i vilken omfattning är oklart, men förbundsveterinären Peter Kallings och hans medarbetare är redo.

– Vi har utbildat provtagare och vi har verktygen, säger han.

Internationella ridsportförbundet, FEI, arbetar med att få fram ett regelverk för tester även utanför tävlingssammanhang.

Enligt Kallings är det en juridisk och ekonomisk fråga innan svensk ridsport kan ta ännu ett steg för att upptäcka och motarbeta dopning och otillåten medicinering av hästar.

– Får vi ett regelverk som gäller utanför tävling, har vi verktygen och laboratoriet har möjligheten att ta hårprover där man kan spåra anabola steroider månader tillbaka, säger han.

Kallings har lång erfarenhet av antidopningsarbete och sitter i sin roll som förbundsveterinär i ridsportförbundets nybildade hästvälfärdsråd. Han ser inte dopning som ett problem inom grenarna hoppning, dressyr och fälttävlan, vare sig bland ryttare eller hästar, men det finns fortfarande en del att göra kring otillåten medicinering av hästar.

Dopning ovanligt

– Dopning inom ridsporten är väldigt ovanligt förutom på distansrittssidan och där är Förenade arabemiraten det stora sorgebarnet. Däremot finns slarv och okunskap kring otillåten medicinering, mikrodosering och att skylla på kontamination. Det ryttarna är mest oroliga för är olika former av kontaminering.

Han ger exempel.

– En människa har läkemedel på sig, en tablett i handen eller har smort in sig med en lokal bedövningssalva och så stoppar den in fingrarna i munnen på hästen, ger den en sockerbit eller sätter in bettet. Har du medicin på fingrarna blir det en liten medicinering. Eftersom analystekniken är så avancerad hittar man små mängder.

Pekar ut distansritten

Hur omfattande är problemet?

– Det anses i vissa fall vara ett inom internationell galopp och distansritt. Jag tror inte direkt att det är några här i Göteborg som mikrodoserat. Ryttare, hästägare, tränare och veterinärer är mycket måna om varje häst och det är jättenoga att de ska må bra och inte överutnyttjas.

– Det är den generella uppfattningen. När det blir mästerskap har vi sett människor göra vad som helst med sig själva i OS. Vad gäller hästen riskerar man också att chansa.

Alldeles uppenbart har antidopningsarbetet gjort stora framsteg.

– Historiskt har vi haft problem. Det var en massiv informationsinsats och provtagning inför OS i London 2012 men efter det har man inte haft några positiva prover på hästsidan.

”Rör ingenting”

Landslagsryttaren Malin Baryard Johnsson påpekar att medvetenheten om regelverket är god bland elitryttarna och deras medarbetare. Både vad gäller dem själva och hästarna.

– Jag rör ingenting som jag inte vet att jag får ta. Vet jag inte, kollar jag upp det. Det har jag gjort de senaste 20 åren. Hästar och stall går inte alltid att kontrollera. Men vi som är seriösa – och det är vi allihopa – håller inte på och förstör för varandra. Jag är inte rädd och går runt och oroar mig.

Hon ser gärna att antidopningsarbetet blir mer omfattande. Inte minst på hästsidan.

– Jag kan tycka att man kan testa ännu mer.

Några uppmärksammade dopningsfall

Medvetet fusk för att öka hästens prestationsförmåga till slarv med att följa reglerna kring bruket av tillåtna salvor. Ridsporten har genom åren drabbats av åtskilliga dopningsfall och otillåten medicinering. Här är några av de uppmärksammade fallen med elitryttare inblandade:

Cian O'Connor och provet som försvann

Irländaren tog det individuella OS-guldet i hoppning i Aten 2004, men hästen Waterford Crystal lämnade ett positivt dopningsprov. Det var början på en historia som med tiden blev allt mer bisarr. B-provet försvann spårlöst och dokument stals vid ett inbrott. Den irländska dopningssoppan kryddades med att O'Connor hade mäktiga vänner inom irländska medier som gjorde vad de kunde för att tysta ned skandalen. Det hela slutade med att O'Connor fråntogs guldet, stängdes av och resten av karriären fått leva med stämpeln som fuskare.

En otillåten salva

Inför OS i Aten smorde en av Ludger Beerbaums hästskötare in Goldfever med en salva för att lindra hudeksem. Medlet hade ingen prestationshöjande effekt men Beerbaum och hans medarbetare missade att ett veterinärintyg krävdes och skulle ha lämnats in i god tid. Goldfever fastnade i en kontroll och efter flera turer förlorade Tyskland lagguldet. Det svenska lagbronset uppgraderades till ett silver. Beerbaum, en av tysk hoppsports största stjärnor, är fortfarande aktiv. Han undkom OS-skandalen med hedern i behåll.

I stallet med ett äpple och en spruta

Laszlo Toth ville 2017 till EM i Göteborg – och det till varje pris. Han skydde tydligen inga medel för en plats i det ungerska laget och bestämde sig för att sätta dit två konkurrenter. Mariann Hugyecs och Gabor Szabo märkte att deras hästar betedde sig onormalt och lät veterinärundersöka dem. Dopningstester togs – och visade sig vara positiva. En hästskötare vittnade om att den sett Toth i en av hästarnas stall med ett äpple och en spruta. Toth anklagades för sabotage och det ungerska ridsportförbundet stängde av honom.

Blev av med historiskt norskt guld

Norge fick fira sin historiska första medalj i OS i Hongkong 2008 i en dag. Sen slog bomben ner och laget blev fråntaget sitt brons sedan Tony André Hansens häst Camiro testats positivt för det otillåtna smärtlindrande ämnet kapsaicin. Den norske stjärnryttaren nekade bestämt till alla anklagelser om dopning, fast diskvalificeringen kvarstod och Hansen blev till slut friad från dopningsanklagelserna, men fälld för otillåten medicinering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.