von Eckermann: ”Självklart är målet att vinna”

Uppdaterad
Publicerad

– Självklart är målet att vinna, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport inför starten av världscupfinalen i hoppning idag i Göteborg.

Två år i rad, 2017 i Omaha och ifjol i Paris, har Henrik von Eckermann slutat trea i världscupfinalen tillsammans med 13-åriga stoet Mary Lou. Två tredjeplatser med vitt skilda känslor kring.

– Första året var en tredje plats något helt fantastiskt. Sen förra året blev det mer… ja, besvikelse är väl fel ord att säga, för en tredjeplats är ju också bra men fortfarande hade man förhoppningen på mer, von Eckermann.

Och fortsätter.

– Självklart har man en förhoppning i år också att stå överst på pallen.

Henrik von Eckermann slutade sjua i den västeuropeiska ligan och säkrade viktiga poäng mot finalen inte minst tack vara en seger i Amsterdam i den näst sista deltävlingen.  Mary Lou världscupdebuterade 2016 och har sedan dess skördat stora framgångar tillsammans med Henrik.

”Bättre än någonsin”

För bara några veckor sedan nådde duon ytterligare en milstolpe i karriären med seger i den prestigefyllda Grand Prix-klassen på femstjärniga meetinget i ’s-Hertogenbosch, Nederländerna. Vinsten säkrades med en fenomenal omhoppning som von Eckermann rankar som Mary Lous bästa hittills och han imponeras av hennes form just.

– Hon känns bättre än någonsin i alla fall. Även fast det inte är någon garanti att jag går och vinner den här helgen så är det en väldigt skön känsla för mig.  Även om hon redan är 13 år gammal så får man inte glömma att hon började rätt sent i sporten och just nu, först nu så känns hon extremt självsäker och det känns väldigt bra.

Fredricson först ut

Tre svenska ryttare startar i hoppfinalen och världstrean Peder Fredricson som gör sin första världscupfinal är först ut med All In, hans 13-åriga valack som tagit både OS-silver och EM-guld. Fredricson har startnummer 4, Irma Karlsson nummer 17 och Henrik von Eckermann startnummer 21 bland de 33 finalisterna.

– Jag tror att det är viktigt att ligga i topp där. Planen är att rida All In och jag är i början av startfältet så min plan är att rida fort, säger Fredricson.

Peder Fredricson kommer att starta med två hästar i finalen All In inleder i den första tidshoppningen ikväll och sedan tar Catch Me Not över i finalomgång två.

Irma Karlsson gör precis som Fredricson sin första världscupfinal och ser med spänning fram mot starten ikväll.

– Jag hoppas jag kommer lära mig jättemycket, min häst är i bra form så det ska bli kul, säger Irma Karlsson inför start.

Hela startlistan för världscupfinal ett, tidshoppning.                                                                                   

Så här avgörs världscupfinalen i hoppning

Till världscupfinalen i hoppning, kvalar ryttare från hela världen.De största ligorna är västeuropeiska ligan och de två amerikanska ligorna. Till finalen under Gothenburg Horse Show är 35 ryttare från 18 nationer anmälda.

Svenska ryttare: Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Irma Karlsson

Torsdag 4 april - Final I

Öppen för alla finalryttare. Bedömning C, tidshoppning där nedslag förvandlas till tidstillägg, 3 sekunder/nedslag. Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Fredag 5 april - Final II

Öppen för alla finalryttare som fullföljt Final I. En 1,60-hoppning med grundomgång och omhoppning.  Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Inför den avgörande finalen omvandlas poängen från Final I och II till antal fel, och den som leder får 0 fel och övriga i en stigande skala.

Söndag 7 april - Final III

Öppen för de 30 bäst placerade ryttarna efter Final I och II.

Final III rids i två omgångar, bedömning A där antal fel läggs till det tidigare resultatet.

Till Final III omgång 2 går de 20 bäst placerade ryttarna efter omgång 1, samt likaplacerade med ryttare placerad som nummer 20. De som ridit felfritt i omgång 1 men är utanför de 20 kvalade, får starta i omgång 2, men resultatet räknas bara i klassen, inte i sammandraget för världscupen.

Världscupsegrare är den ryttare som efter tre finalrundor har lägst antal fel.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Så här avgörs världscupfinalen i dressyr

Till världscupfinalen i dressyr, är 18 ryttare från hela världen kvalat.

Till finalen under Gothenburg Horse Show är 18 ryttare från 12 nationer anmälda.

Svenska ryttare: Patrik Kittel, Tinne Vilhelmson Silfvén

Fredag 5 april  -  Final Grand Prix

Öppen för alla finalryttarna, programmet rids i Grand Prix.

Lördag 6 april - Final Grand Prix Freestyle

Öppen för alla Ryttare som ridit på minst 60 procent i Grand Prix. Startordning dras efter Grand Prix. Finalen rids i Grand Prix Freestyle, det fria programmet till musik. Den med högst procent i klassen vinner världscupen.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.