Peder Fredricson och Henrik von Eckermann tävlar i Helsingfors. Foto: Bildbyrån

Svensk kvintett jagar världscuppoäng i Helsingfors

Uppdaterad
Publicerad

Douglas Lindelöw inledde världscupsäsongen med en seger i Oslo förra veckan, dags nu för fem nya svenska ryttare att inleda sin jakt på världscuppoäng.
– Med Douglas vinst förra veckan så kommer dom inte vilja vara sämre, så det blir väldigt spännande att se, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona till SVT Sport.

Fem svenska ryttare startar i världscupens andra deltävling i Helsingfors; Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Fredrik Jönsson, Stephanie Holmén och Evelina Tovek. Alla inspireras dom av Lindelöws start förra veckan.

– Det var den bästa starten vi kunde få. Kul för Douglas, det var hans tur kändes det som, jätteroligt att han fick vinna, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

Henrik von Eckermann, trea på världsrankingen, har varit trea i Världscupfinalen två år i rad med Mary Lou och siktar nu på nytt mot final.  I sin första världscupstart för året startar han med Cantinero, som nyligen var GP- tvåa under Global Champions Tour tävlingarna i Rom.

– Självklart vore det kul tredje gången att få stå överst på pallen i Göteborg men det är en väldigt lång väg och jag måste först kvala och det är ingen självklarhet på något sätt. Så vi får börja här och skrapa lite poäng, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

Världscupdebut för Hansson

Peder Fredricson låter Hansson gå sin första världscupklass och den 10-åriga hingsten kommer till Finland med fina resultat i ryggen från de femstjärniga tävlingarna i Jönköping förra helgen.

– Bra form i Elmia, han vann en klass och var tvåa i Grand Prix-klassen. Kan vi hålla den formen den här veckan också så ser det bra ut.

Peder Fredricson gör i år en större satsning på världscupen än tidigare med sikte mot en final i Göteborg i April.

–  Jag har mer satsat på mästerskap tidigare och de är ju på utomhussäsongen.
Jag har inte haft tillräckligt många hästar där jag känt att jag kunnat rida dom fullt ut både inomhus och utomhus. I år är jag i den sitsen att jag har fler hästar som kan gå 1.60-klasser och det gör att jag kommer satsa lite mer på inomhussäsongen, berättar Peder för SVT Sport.
 

Stephanie Holmén fick sitt stora internationella genombrott i våras när hon tog karriärens första världcupseger i Zurich. Segern kom redan i hennes andra världscupstart och den gör att Holmén nu går in världscupen med en helt annan trygghet.

– Det var ju helt fantastiskt, för bra för att vara sant. Men det är så himla skönt att ha gjort det, man vet att det är möjligt. Det trodde man kanske inte innan att det skulle gå på så kort tid, men det är verkligen möjligt om man har en bra dag och gör det man ska, säger Stephanie Holmén till SVT Sport.
 

Förbundskapten Henrik Ankarcrona är förhoppningsfull inför den andra deltävlingen och tror starkt på samtliga svenska ekipage.


 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer