Malin Baryard, Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, och Fredrik Jönsson tog VM-silver i höstas. Foto: TT.

Svenska ridsport­undret: ”Bästa är att det finns fler där bakom”

Uppdaterad
Publicerad

Lagsilver på VM. Fler nationshoppningar än tidigare och dessutom har fler svenskar än någonsin förr startat i världscupen. 2018 har varit en framgångssaga för svensk ridsport och förklaring är enligt förbundskaptenen ett mer inkluderande klimat.

– Svensk hoppning kommer på bred front, nu har jag inte koll på all statistik, men jag tror aldrig så här många ryttare har varit så framgångsrika, säger svenske förbundskaptenen Henrik Ancarkrona.

Ancarkrona får medhåll av SVT:s expert Lotta Björe.

– Det här är det starkaste team av ryttare som någonsin funnits i Sverige, det kan jag säga utan att behöva tänka efter en sekund.

I september tog de svenska hoppryttarna ett VM-silver efter en omhoppning om guldet mot USA. Malin Baryard-Jonsson, Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Fredrik Jönsson visade att de svenska EM-framgångarna 2017 inte var en slump och sedan dess har svensk-offensiven på hopparenan bara fortsatt.

Elva svenskar har startat i världscupen under hösten

Hittills har elva svenska ryttare fått starta i en världscup och detta är enbart under hösten. En siffra som visar på både spets och bredd inom svensk hoppsport.

– Alla ryttare är verkligen på hugget, och det bästa är att det finns fler där bakom som skulle kunna åka om vi hade fler platser, säger Ancarkrona.

Några år tillbaka i tiden var Rolf-Göran Bengtsson och Malin Baryard Jonsson relativt ensamma ute på touren, nu flankeras de stora stjärnorna Peder Fredricson och Henrik von Eckermann av namn som Stephanie Holmén och Irma Karlsson – nya namn som dessutom nått stora framgångar, Holmén var femma i Stuttgart och Karlsson trea i Madrid. Lägg till det Petronella Andersson sjätteplats i Verona och Douglas Lindelöws seger i Oslo och du har en svensk succé.

”Vill skapa ett klimat där man vill vinna”

– Jag tror det beror på många faktorer, det har gjorts ett bra jobb under många år, men främst kanske det handlar om att ryttarna känner att möjligheten att få hoppa de stora tävlingarna finns. Ingen abbonerar på någon plats, alla får chansen. Har du en häst ska du få möjligheten, och ingen är rökt om första försöket inte går bra. Jag vill skapa ett klimat där man vill vinna, men inte är rädd för att förlora, säger Ancarkrona.

Var det inte så innan?

– Jag vill inte diskutera hur det var innan, men just nu har vi en sån här anda där alla ser att det går, man kan vara med där uppe. Och det betyder mycket att hoppsporten, som är en individuellt sport, blir mer inkluderande. Det är inte bara en liten klick som kan, på sikt hoppas jag att ännu fler får chansen.

Lotta Björe, som själv ridit i landslaget, hyllar upplägget.

– Det märks att det finns en bra arbetsro och glädje, det är inte konkurrens på fel sätt. Och jag vill verkligen lyfta de unga tjejerna som fått chansen och tagit den. Plötsligt ser ungdomar ute i Sverige att det går, du behöver inte vara 40 år och ha miljoner på banken, du kan stanna i Sverige och lyckas ändå och det triggar. Det finns fler talanger därute, fler Irma Karlsson, fler Holmén och de har förebilder här hemma – det är fantastiskt.

De har startat i världscupen 2018

Douglas Lindelöw

Evelina Tovek

Fredrik Jönsson

Henrik von Eckermann

Irma Karlsson

Jacob Hellström

Jonna Ekberg

Malin Baryard Jonsson (startar i London 22/12)

Peder Fredricson

Petronella Andersson

Stephanie Holmén

SVT sänder hoppningen från London 22/12

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.