Svensk succé – dressyrbrons på EM

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett svenskt brons i dressyr på EM – en stor framgång.

– Underbart. Helt sjukt, säger Patrik Kittel i SVT.

En stor del i medaljen har mästerskapsdebutanten Therese Nilshagen, som gav Sverige ledning i lagtävlingen i ridsport-EM i Göteborg. Det nya personbästat på Dante Weltino lyder 74,429 procent, och bäddade för Patrick Kitell i avslutningen.

Suveräna Tyskland kunde Kittel inte utmana, men tillsammans med Delaunay nådde han ändå 73,829 procent, och det räckte alltså till svenskt brons.

– Det var pressat läge att gå ut sist (i Sverige). Nog det värsta jag har varit med om. Så lättad nu, säger han i SVT.

Dramatiskt före medaljen

Det blev dock nervöst innan det stod helt klart att Sverige hade tagit medalj. Delaunay undersöktes länge efter ritten, för att det skulle säkerställas att han inte blödde i munnen. Något blod fanns inte, men hästen var lite grön i munnen efter att ha ätit hö precis före ritten.

– Det var skönt!, säger experten Gunilla Byström.

Senast Sverige tog en lagmedalj i dressyr i EM var i Turin för tio år sedan. Att få lyckas igen på hemmaplan var onekligen stort för laget.

– Det här har vi väntat på länge. Vi är urglada. Det här betyder hur mycket som helst, säger förbundskaptenen Bo Jenå.

Svenska medaljlaget i dressyrlaget

Rose Mathisen, Tinne Vilhelmson Silfvén, Therese Nilshagen och Patrik Kittel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.