Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan komma att ändra avtalet” Foto: Bildbyrån

Därför tävlade den avstängde landslagsryttaren efter anmälan

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan stängde det internationella ridsportförbundet, FEI, av en svensk landslagsryttare som uppges ha brutit mot policyn rörande sexuella trakasserier och psykiska övergrepp. Idag berättade Svenska ridsportförbundet att de fick in en anmälan i maj i år. Trots det har ryttaren representerat Sverige under sommaren.

– Vi kan komma att ändra avtalet, säger sportchef Andrea Barth till SVT Sport.

Det var alltså i maj i år som en svensk landslagsryttare anmäldes. Först till det internationella ridsportförbundet FEI och dagen efter till det svenska förbundet.

Det internationella förbundet meddelade sin tvååriga avstängning tidigare i veckan, medan det svenska förbundet har en pågående utredning. En tänkbar påföljd är att ryttarens licens dras in.

Det svenska ridsportförbundet kallade i dag till presskonferens för att svara på frågor om landslagsryttaren och deras arbete med trygghetsfrågor.

Då berättade sportchef Andrea Barth varför ryttaren har kunnat tävla för Sverige under sommaren.

– Vi har inte det i vårt landslagsavtal idag, att vi stänger av under utredning. Men vi kan komma att ändra det, vi kan komma att behöva det. Det finns en framsida och en baksida med att stänga av under utredning.

Barth berättade vidare om varför det inte är självklart att stänga av under utredning.

– Det kan hända att man stänger av en person som inte skulle ha varit avstängd. Det är väl främst det. Sedan finns det även fler baksidor.

Det var i tisdags som nyheten kom att FEI stängt av en svensk ryttare som uppges ha brutit mot policyn rörande sexuella trakasserier och psykiska övergrepp.

”Jag kan vidimera att jag är tillfälligt avstängd av FEI sedan den 5 september 2022. Jag har dock ännu inte tagit del av underlagen som beslutet grundats på”, skrev ryttaren i ett sms till SVT Sport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.