Wilma Hellström och Cicci Bjn. Foto: TT/Bildbyrån

Svensk missräkning i Göteborg – men Hellström fixade en finalplats

Uppdaterad
Publicerad

Elva svenska ekipage kom till start i den sista världscuptävlingen innan den stora finalen i Omaha.

Inget av dem tog sig till omhoppning – men det gjorde å andra sidan nästan ingen annan heller.

Wilma Hellström slutade på en tiondeplats och säkrade därmed sin plats i världscupfinalen.

Banbyggaren Peter Lundström lovade på förhand en bana som bäddade för bra sport och wow-känsla. Med facit i hand kanske det blev lite väl mycket wow-känsla. När alla 36 ekipage hade gjort sitt var det nämligen blott fyra stycken som tog sig vidare till omhoppningen. Och inget av dem var svenskt – trots att elva kom till start.

– Det här blev en tuff världscup, en av de tuffaste jag sett faktiskt, säger SVT:s kommentator AnnaMaria Fredholm.

Men trots det så fanns det åtminstone ett svenskt glädjeämne. Wilma Hellströms tiondeplacering räckte nämligen till en plats bland de 18 som kommer att göra upp i världscupfinalen i amerikanska Omaha i påsk. Minst sagt imponerande med tanke på att det här är hennes första säsong i världscupen.

– Nu börjar jag landa lite i det, jag var väldigt besviken när jag kom ut men nu känns det underbart, säger Hellström till SVT Sport.

Hon fortsatte med att hylla sin häst Cicci Bjn.

– Cicci har varit väldigt jämn och det känns som att vår lägstanivå har blivit högre och det känns lovande. Hon är absolut mitt allt, jag kan inte ens tänka mig ett liv utan Cicci, säger Hellström.

Världmästarekipaget Henrik von Eckermann och King Edward möttes av stort jubel när de red ut i Scandinavium. Det såg bra ut till en början, men när de kom lite för nära ett glest räcke mitt i banan blev det ett lite snopet nedslag som följdes upp av ännu ett och sammanlagt åtta fel.

von Eckermann kan dock trösta sig med att han redan var kvalificerad till finalen i Omaha.

Fransmannen Marc Dilasser och hästen Arioto du Gevres vann dagens tävling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.