Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige avancerar inför avgörandet i fälttävlan. Foto: SVT

Sverige avancerar inför avgörandet: ”Jätteglad”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige stod för en stark dag i terrängrittens lagtävling.

Med tre felfria ritter ligger man nu nia inför söndagens avgörande – där sjundeplatsen ger OS-kvalifikation.

– Vi brukar normalt kunna klättra lite på hoppningen, säger förbundskaptenen Fredrik Bergendorff.

Malin Josefsson med Golden Midnight var först ut av de svenska ryttarna under lördagen. Hon stod för en bra tid, men rev på 18:e hindret, ett utlösningsbart hinder.

I och med att det är de tre bästa resultaten för varje nation som räknas, så spelade rivningen mindre roll. De tre övriga svenska ekipagen var nämligen felfria.

Sofia Sjöberg med Bryjamolga van het Marienshof Z var felfri i terrängen men precis över optimaltiden på nio minuter och 50 sekunder.

– Det kändes väldigt bra. Jag är jätteglad att jag kunde komma hem felfri, säger Sjöberg till SVT Sport.

Aminda Ingulfson följde upp var också hon felfri i terrängen och stod för en bra mästerskapsdebut med Joystick – 24 sekunder efter tiden i mål.

Stark avslutning

Sist ut av svenskorna var Frida Andersén med Box Leo. Ekipaget var endast fem sekunder efter, en stark avslutning på dagen för Sverige.

– Hon är en riktigt världsryttare. Vi hade inte råd med några fel, hon gör det super, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff till SVT Sport.

De tre felfria ritterna gör att Sverige avancerar i totalen till nionde plats.

– Hästarna ser bra ut. Vi brukar hoppa bra och normalt brukar vi kunna klättra lite på hoppningen så vi får se hur det går.

Leder gör Tyskland före USA och Nya Zeeland.

Flerfaldiga mästeskapsmedaljören och tidigare världsettan Michael Jung leder den individuella tävlingen.

Svensken utesluten

Niklas Lindbäck var bäste svensk individuellt under gårdagen med 27:e plats. En incident vid vattenhinder 24 under terrängritten gjorde dock att han blev utesluten. Efter dagen kommer juryn att titta vidare på bilderna och besluta om det kvarstår.

På söndagen avgörs både lagtävlingen och den individuella tävlingen med banhoppning, som sänds i SVT Sport med start 11.15.

Ställningen inför söndagens banhoppning

Ställning e dressyr och terräng

1) Michael Jung, Tyskland, Fischerchipmunk, 18,8 p, 2) Yasmin Ingham, Storbritannien, Banzal du Looir, 23,2, 3) Tamra Smith, USA, Mai Baum, 24,0.

Sv plac

25) Frida Andersén, Box Leo 36,5, 31) Amanda Ingulfson, Joystick, 41,3, 41) Sofia Sjöborg, Bryjamolga van het Marienshof Z, 47,6, 46) Malin Josefsson, Golden Midnight, 54,9.

Nationstävl e dressyr och terräng

1) Tyskland 76,1, 2) USA 77,4, 3) Storbritannien 80,9... 9) Sverige 125,4.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.