Foto: Bildbyrån

Sverige enda land i Europa med ridtävlingar

Uppdaterad
Publicerad

Som sista land i Europa tillåter Sverige alltjämt ridsporttävlingar, trots coronavirusets framfart.

Det skriver tidningen Ridsport.

– Vi ser ingen risk för smittspridning i själva ridmomentet, säger Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster.

Med få undantag har hela den svenska idrottsrörelsen pausats på grund av coronavirusets utbrott.

Bandyn valde att ro säsongen i hamn genom att spela lördagens SM-finaler för damer och herrar i Uppsala.

Samtidigt har Svenska ridsportförbundet inte satt stopp för arrangerade ridsporttävlingar.

Inte en kontaktsport

Enligt tidningen Ridsport är Sverige det sista landet i Europa att tillåta hästsportarrangemang trots den pågående pandemin.

 – Rekommendationen från Riksidrottsförbundet är att barn och unga ska få röra på sig. Vi ser ingen risk för smittspridning i själva ridmomentet, som i andra sporter som är mer kontaktsporter, säger Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster till tidningen.

SE MER: Nationell hopptävling i Sandviken – trots uppmaning att inte resa

Enligt Ridsport har ryttare och arrangörer bett förbundet att sätta ned foten och stoppa tävlingar.

Många glada

Trots det kom förra veckan beskedet att tävlingar kommer att tillåtas även fortsättningsvis, så länge de efterlever smittskyddskraven.

– Efter vårt beslut så fick jag många mejl från människor som var glada över att tävlingarna kan fortsätta. Så det finns ingen gemensam hållning från ridklubbar och ryttare. Det är inget enat ridsport-Sverige som kräver besked av förbundsstyrelsen, säger Brömster.

Ordföranden är dock öppen för att det kan bli tal om en förändring om läget blir mer ansträngt än vad det redan är – och därmed göra som övriga europeiska länder.

 – Vi är också det enda landet som håller skolor öppna. Ridsporten agerar i paritet med varje lands bestämmelser, och där har vi olika förutsättningar. Men givetvis följer vi utvecklingen kontinuerligt, och om läget skärps ytterligare får vi ompröva vårt synsätt.

SE MER: Jönköpingsryttare fast med sex hästar i Spanien(15/3)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.