Efter rysaren – svenskt sensationellt EM-brons

Uppdaterad
Publicerad

Efter en imponerande klättring knep Sverige ett EM-brons i lagtävlingen i fälttävlan.

– Bra jobbat Sverige, säger SVT Sports expert Lars Christensson.

Sverige gick in i banhoppningen som sexa i lagtävlingen men precis som i Lumühlen för två år sedan lämnar det svenska laget EM med ett brons.

Det svenska laget med Christoffer Forsberg, Malin Petersen, Malin Josefsson och Sara Algotsson Ostholtstod, stod för en stark avslutning och hade inför avgörandet chans på EM-medalj.

Det var dock en nagelbitare. Den svenska medaljen låg nämligen i händerna på Frankrike.

Efter att Sveriges fyra ryttare ridit låg laget på en fjärdeplats med sina totalt 113,9 straffpoäng. Sverige satte därmed rejäl press på framförvarande Frankrike med en ryttare kvar.

– Fantastiskt roligt att se. Om man håller i det, kämpar på och jobbar som ett lag – då kan allt hända, säger SVT Sports expert Lars Christensson.

Sverige hade turen på sin sida. Fransmannen Maxime Livio rev och Sverige knep EM-bronset. En styrkebesked för svensk fälttävlan en och en halv månad efter ett misslyckat OS.

– Det blev spännande! Ryttarna är otroligt starka ihop och har gjort otroliga insatser. Det är så klart vi har saker som måste bli bättre. Men vilken bra tävling, för att åka hem och tänka till hur vi ska arbeta bättre under vintern för nästa år, supernöjd, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff till SVT Sport.

 – Efter debaclet på OS med ett resultat som var långt ifrån det man ville ha, så har man lyckats ta sig samman. De här ryttarna har tagit ansvar och gjort sitt jobb och då landar en bronspeng, säger SVT Sports expert Lars Christensson.

Klipp: Här får de svenska ryttarna sina medaljer

Höjdpunkter och alla sändningar från EM i fälttävlan i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.