Foto: Haide Westring

Von Eckermann tvåa bland världens bästa

Uppdaterad
Publicerad

Tio av världens främsta ekipage gjorde upp i den prestigefyllda top ten-finalen. Henrik von Eckermann var så nära seger, men fick nöja sig med en andraplats.

– Nu efteråt är jag glad för andraplatsen även om man självklart vill vinna när man går in i en sådan här klass, säger von Eckermann till SVT Sport.

I top ten-finalen i Gèneve gjorde världens främsta ryttare upp om pallen. Sverige hade två kvalificerade ryttare – Peder Fredricson och Henrik von Eckermann.

Henrik von Eckermann var en av de sju ryttare som lyckades ta sig runt felfritt på landslagskollegan Evelina Toveks häst Castello. I andra rundan, som reds på tid, satte Eckermann upp farten. De två första mellantiderna visade på en knapp ledning före ledare Steve Guerdat. Men i mål kom ekipaget som tvåa.

– Nu efteråt är jag glad för andraplatsen även om man självklart vill vinna när man går in i en sådan klass. Men jag missade lite i en sväng. I slutändan får jag nog vara glad, säger han till SVT Sport.

”Kämpat länge för att rida den här klassen”

Det är första gången von Eckermann deltar i den prestigefyllda top ten-finalen och svensken pratade om att det är en dröm som går i uppfyllelse. Att det inte blev VM-hästen Mary Lou som startade handlar om att banan passade Castello bättre.

– Det brukar alltid bli en snabb klass och omhoppningen hade inte passat Mary Lou. Jag hade inte kunnat galoppera på lika mycket mot sista hindret med henne.

Trots framgångarna kommer Henrik von Eckermann och Castello inte att göra en satsning framåt. Hästen går nu tillbaka till Evelina Tovek.

– Nej, grejen var att jag kämpat länge för att få rida den här klassen. Nu klarade jag av att kvala och man vet inte när man klarar det nästa gång. Eftersom jag har bara Mary Lou för de här klasserna så jag frågade om jag fick låna Castello. Det är jag väldigt glad för.

Rivning stoppade Fredricson

Kvällens andra svensk, Peder Fredricson, och Christian K såg säkra ut när de tog sig an den 1,60 centimeter höga banan. Men då föll det näst sista hindret och vinstchanserna försvann. Det hjälpte inte att Fredricson tog revansch i andra rundan och var både felfri och snabb.  

– Han hoppade väldigt bra i andra rundan. Jag önskar bara att jag var felfri i första rundan, men så är livet, säger Fredricson till CHIG tv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.