Foto: Bildbyrån

Två svenskar med chans att skriva historia i Topp 10

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har någon svensk vunnit den prestigefyllda tävlingen, Topp 10. I starfältet finns två svenskar som båda varit på pallen de senaste åren och som båda har chans att bli historiska.

– Man får tävla mot dom bästa i världen, där alla har sina bästa hästar och alla vill ta hem den titeln, säger Peder Fredricson till SVT Sport.

2017 slutade Peder Fredricson trea, i fjol slutade Henrik Von Eckermann tvåa, i tävlingen där världens tio främsta ryttarna på världsrankningen gör upp i Topp 10.

I och med Fredricsons sjätteplacering och Eckermanns tiondeplats på världsrankningen är de båda kvalificerade för kvällens final som avgörs i Schweiziska Geneve.

– Det är en prestigetävling, en av de coolaste tävlingar att vara med i, säger han.

”Varit väldigt bra”

Fredricson rider på OS-silver kompanjonen och EM-guldmedalören All In och Von Eckermann kommer till start med Mary Lou, som varit rankad som världens bästa hopphäst under stora delar av året.

– Hon har varit väldigt bra. När hon kommer till start har hon vunnit tre femstjärniga Grand Prix och har två dubbelnollor i nationshoppningen. Det ger mycket poäng och tack vare henne håller jag mig långt uppe (på rankningen).

För att Fredricson eller Von Eckermann ska lyckas skriva historia som den första svensk att vinna tävlingen krävs det att man slår hemmahopparen och världsettan, Steve Guerdat, som dessutom vann i fjol.

Tidigare vinnare

2018 Steve Guerdat (Schweiz)

2017 Kevin Staut (Frankrike)

2016 Eric Lamaze (Kanada)

2015 Kent Farrington (USA)

2014 Scott Brash (Storbritannien)

2013 Daniel Deusser (Tyskland)

2012 Christian Ahlmann (Tyskland)

2011 Billy Twomey (Irland)

2010 Steve Guerdat (Schweiz)

2009 Marcus Ehning (Tyskland)

2008 Michel Robert (Frankrike)

2007 Jessica Kürten (Irland)

2006 Meredith Michaels Beerbaum (Tyskland)

2005 Rodrigo Pessoa (Brasilien)

2004 Meredith Michaels Beerbaum (Tyskland)

2003 Rodrigo Pessoa (Brasilien)

2002 Ludger Beerbaum (Tyskland)

2001 Ludger Beerbaum (Tyskland)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.