Ridsport-EM 2021 kan bli av. Foto: Bildbyrån

Vändningen: Ridsport-EM kan bli av trots allt

Uppdaterad
Publicerad

Redan i maj togs beslutet att ridsport-EM 2021 ställs in på grund av att det var för nära de uppskjutna olympiska spelen i tid. Men nu vill det europeiska förbundet se en vändning i frågan.

– Jag är absolut av den åsikten att vi behöver titta på alla möjligheter för att få till mästerskapet, säger den svenske förbundskaptenen i hoppning, Henrik Ankarcrona till SVT Sport.

Tanken var att den ungerska huvudstaden Budapest skulle arrangera ridsport-EM den 23 augusti-5 september. Men det ställdes sedan in på grund av att OS flyttades till samma sommar och det ska ta slut den 8 augusti.

Nu har europeiska ridsportförbundet (EEF) bett det internationella förbundet (FEI) att ändra sig. FEI har i sin tur gett EEF mandat att komma med ett förslag på hur, när och var man kunde ordna EM 2021.

Den svenske förbundskaptenen för hoppningslandslaget, Henrik Ankarcrona, sitter med i EEF:s arbetsgrupp för hoppning.

– Det är något vi har jobbat för. Vi tror att det är viktigt med ett europeiskt mästerskap. Det är många länder som inte har plats på OS och det är många länder som har en OS-plats där det är flera ryttare som inte kan åka. Vi menar att det är viktigt för sporten att ha ett mål att jobba mot det här året. Vi tycker att man ska utröna alla möjligheter för att få till ett mästerskap i Europa nästa år, säger han.

Ankarcrona ser att ett EM kan ge fler ryttare chansen att delta i mästerskap.

– Många av de större ridsportnationerna som åker till OS har reserver som kanske inte hade fått chansen i vanliga fall och det kan utveckla sporten, säger han.

Det är däremot inte enkelt att hitta en bra tidpunkt för EM.

– Jag tror att man kan få in det i kalendern någonstans tre-fyra veckor efter OS. Det finns bara ett x antal veckor och allt ska få plats, så det är ett otroligt pussel som ska läggas, säger Ankarcrona.

MER RIDSPORT: Patrik Kittel tog sitt sjunde SM-guld (6 sep 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.