Foto: TT

Talangen klar för världscupfinalen

Publicerad

För ett år sedan gjorde Irma Karlsson debut i världscupen i Bordeaux. Sedan dess har 25-åringen levererat gång på gång och är nu klar för världscupfinalen.
– Det har varit mycket runt omkring så det var skönt att det gick vägen, säger hon till SVT Sport.

18 ryttare skulle gå till världscupfinalen i Göteborg i april. Irma Karlsson låg på 17:e plats inför den sista omgången. Väl där höll hon och Ida van de Bisschop för trycket, tog tio nya poäng och är klara för final. Slutfacit för ligan: 48 poäng och en niondeplats.

– Det känns väldigt roligt. Det har varit mycket runt omkring det på slutet, så det var skönt att det gick vägen, säger Karlsson till SVT Sport.

Hon berättar att hon kände av nerverna lite mer i Bordeaux, då det gällde som mest.

– Men jag försökte att göra det som vanligt. Däremot har jag genom hela världscupsäsongen känt av lite nerver, det är ändå första gången jag gör en sådan och jag satsade på att rida final.

Du har tagit poäng i varje världscupstart – vad är framgångsvapnet?

– Ja, det är väl Ida. Hon har hoppat jättebra genom den här säsongen. Jag kan inte be om så mycket mer, säger Irma Karlsson.

För henne betyder det mycket att det är fler svenskar på plats. Av Henrik von Eckermann och Peder Fredricson kan hon få en hel del goda råd, även om den sistnämnde inte ridit världscupfinalen.

– Det är jättekul att det är fler svenskar med tanke på att det är på hemmaplan också, säger hon.

Utvecklats mycket

Målsättningen för finalen är inte helt klar.

– Jag har inte riktigt börjat fundera på det än, men jag är inte sådan som bara tycker att det är kul att vara där. Jag vill göra bra ifrån mig från första dagen.

Den svenska hopptalangen gjorde debut i världscupen i just Bordeaux, för ett år sedan. Utvecklingen har sedan gått rakt uppåt.

– Enda sedan dess har jag utvecklats, hästarna har utvecklats mycket och jag själv har kunnat samla på mig väldigt mycket kunskap, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer