Foto: TT Nyhetsbyrån

Von Eckermann avstår chansen att vinna miljoner

Uppdaterad
Publicerad

På papperet är Mary Lou en hopphäst i absolut toppform. Men nu berättar Henrik von Eckermann om hur hårt hon fick kämpa för segern i Aachens nationshoppning. Därför väljer svensken nu att avstå söndagens Grand Prix – och missar chansen att göra upp om miljoner i prispengar.
– Även fast det känns jävligt jobbigt att inte rida, det är en Grand Prix man vill vinna, så säger min magkänsla att det inte är rätt, säger 38-åringen till SVT Sport.

Henrik von Eckermanns stjärna Mary Lou rankas just nu som världens bästa hopphäst. Redan i januari utsåg internationella ridsportförbundet, FEI, det 13-åriga stoet till månadens häst. Den senaste stora bedriften kom i torsdagens nationshoppning när hon presterade två felfria rundor.

”Hon fick jobba otroligt mycket”

En häst i toppslag – i alla fall på papperet. Men nu berättar Henrik von Eckermann att Mary Lou fick kämpa riktigt hårt.

– Hon fick jobba otroligt mycket för det, hon skulle ju aldrig ge upp. Det är den inställningen hon har som häst, säger von Eckermann.

– Men det kändes inte lätt i torsdags, det var hennes huvud som arbetade sig runt. Och då är det också en större risk, när hästarna gör det på ett lätt sätt är skaderisken mindre. När de kämpar på det sättet som hon fick göra, då ökar den risken lite grann eftersom huvudet vill mer än kroppen.

För att inte riskera att Mary Lou drar på sig någon skada väljer von Eckermann alltså att avstå söndagens Grand Prix i Aachen.

– Även fast det känns jävligt jobbigt att inte rida, det är en Grand Prix man vill vinna, så säger min magkänsla att det inte är rätt. Det är tre hårda rundor och det är för mycket – därför drar jag i nödbromsen. Hon har kämpat på och gjorde en fantastisk runda för Sverige, säger von Eckermann.

Missar chans på miljoner i prispengar

Klassen i Aachen är en av fyra deltävlingar i Rolex Grand Prix – en av de mest penningstinna hopptävlingarna i världen. Ryttarna i Aachen gör upp om totalt 10,5 miljoner kronor. Nästa deltävling avgörs i Spruce Meadows, Calgary. Där delar ryttarna på 22,1 miljoner kronor.

Men även den tävlingen tvingas von Eckermann nu välja bort.

– Ekonomiskt sätt är det de två största tävlingarna, men det hjälper inte. För att vinna och nå den här prischecken, det gör man inte med 90 procent. Allt måste vara 100 procent, säger han.

En av de stora anledningar till att Henrik von Eckermann inte vill ta några risker med Mary Lou är OS i Tokyo nästa år, berättar han. Men EM i slutet på augusti är inte helt uteslutet, trots att Eckermann tidigare varit tveksam.

– Vi har fortfarande en diskussion efter min känsla som har varit här. Det är en diskussion, vi får se vad som händer.

Se hela intervjun med Henrik von Eckermann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer