Henrik von Eckermann på stjärnhästen King Edward. Foto: Bildbyrån

Henrik von Eckermann historiskt bra världsetta – största marginalen någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Henrik von Eckermann är hoppningens nummer ett för tionde månaden i rad. Nu är den svenske stjärnan den ”mäktigaste” världsettan genom tiderna.

– Jag är väldigt glad. När jag fick armbindeln som världsetta första gången var min första tanke att jag så gärna ville så hålla mig kvar. Med den här marginalen kanske ett år kan vara ett mål, säger von Eckermann till det Svenska ridsportförbundet.

OS-guldmedaljören i lag och dubbla VM-guldmedaljören Henrik von Eckermann övertog positionen som världsetta precis innan VM i Herning i augusti förra året och har sedan dess inte släppt ifrån sig förstaplatsen.

När den senaste rankningen presenteras idag är han fortsatt etta i världen – dessutom överlägset.

41-åringen är hela 593 poäng före franske tvåan Julien Epaillard. Aldrig tidigare har en världsetta i hoppning haft ett så stort försprång. Den tidigare största poängskillnaden var från 2018 då Harrie Smolders var världsetta, 562 poäng före Peder Fredricson, skriver det internationella ridsportförbundet FEI i ett pressmeddelande.

Efter succérået 2022 har den svenska världsstjärnan haft en enormt stark vår och radat upp segrar och pallplaceringar, däribland segern i världscupfinalen och topplaceringar i Global Champions tour. 

Databasen hos det Internationella Ridsportförbundet, FEI, innehåller världsranking i hoppning från de senaste fjorton åren.

KLIPP: Här säkrar von Eckermann ett historiskt VM-guld (14 augusti 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik von Eckermann blev den förste svensk att vinna ett individuellt VM-guld i hästhoppning. Foto: Pontus Lundahl/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.