Ny kampanj: Barnens spelregler ska gälla

Uppdaterad
Publicerad

Det är Barnens spelregler som gäller. Det vill RF och Bris lyfta fram i en ny kampanj.
– Det är allas barns rätt att idrotta. Själv var jag svårt obegåvad men hade en tränare som gav mig möjligheten att utvecklas i min takt, säger kampsportaren Musse Hasselvall.

Hasselvall är en av flera idrottsprofiler i kampanjen för att hjälpa och stötta barn och ledare inom idrotten. Riksidrottsförbundet (RF) och Barnens rätt i samhället (Bris) ger ut en bok med sju regler som ska gälla för barns idrottande. Det rör sig tex om att ingen får bli utsatt för mobbning eller kränkning till att alla har rätt att träna och utvecklas på sina villkor.

– Vi brukar ha möten och prata om hur man ska va bra kompis. Om man ser nån ensam så ska man försöka få med den i gruppen, berättar Julia Tocklin Choppelo som spelar fotboll i Boo FF.

Stödlinje för idrottsledare

Dessutom finns nu en stödlinje för idrottsledare hos Bris. Dit kan man ringa om man vill prata om nåt allvarligt eller bolla någon fundering.

– Det kan handla om stämningen i gruppen, om konflikter mellan barn. Eller om nån i klubben uppträtt olämpligt. Men också om det finns en oro för hur barnen mår, säger Catarina Nylund, kurator på Bris.

Se hela inslaget i spelaren ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer