Forskaren larmar: Mansdominerat ledarskap i svensk idrott

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande män som dominerar på ledande positioner i svensk idrott. Forskning från RF visar att tre fjärdedelar av ledarna är män.

– Synen är fortfarande att en bra ledare är en man, säger Jenny Svender, forskare på Riksidrottsförbundet, till SVT Sport.

Det är vanligare att män leder landslag och nästan alltid är huvudtränare. Medan kvinnor finns i ledande positioner mer utanför själva idrottsaktiviteten.

– Om vi har exkluderande mekanismer i vår rörelse som uppenbarligen inte får med kvinnor så är det ett problem, säger Svender.

Men trots dominansen av män i ledande positioner är det kvinnliga idrottare som dominerar. Till exempel har kvinnor tagit dubbelt så många bragdguld som herrar under 2010-talet.

– När det gäller utövarsidan har vi ändrat normerna så mycket att kvinnor förtjänar mer resurser och når stjärnstatus, medan det på ledarsidan fortfarande finns synen att en bra ledare är en man, säger Jenny Svender.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.