Allsvensk rugbyspelare avstängd för dopning Foto: Bildbyrån

Allsvensk rugbyspelare fälld för dopning

Uppdaterad
Publicerad

Svensk elitrugby har drabbats av ett tungt dopningsfall. Allsvenske spelaren Armandas Apanavicius har testat positivt för anabola steroider och stängs av i fyra år.

– Det här inte acceptabelt. Vi har jobbat hårt sen två år tillbaka med program mot dopning, säger förbundets generalsekreterare Neil Johnson till SVT Sport.

Testet togs Riksidrottsförbundets anläggning Bosön utanför Stockholm 15 februari och sen tidigt mars har Hammarbyspelaren varit avstängd under utredning. Provet visade spår på ett antal preparat, Boldenon, Testosteron och Androstendion, uppger Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

Apanavicius avstängs nu fram till mars 2021 från all träning och tävling.

– Det här är det största fallet inom svensk rugby som jag kan påminna mig, säger den nytillträdde generalsekreteraren Johnson och suckar.

”Ett bakslag för sporten”

– Det är inte acceptabelt. Vi har jobbat hårt sen två år tillbaka med program mot dopning. Jag ska själv gå en grundkurs om två veckor.

Han kallar fallet ett bakslag för sporten som kämpar med att synas i bruset och då i positiva sammanhang. Rugbyn har ju i år lyckats få bägge sina sjumannalandslag upp på Grand Prix-nivå, den högsta serien i Europa. Nu får de kämpa med ett dopningsärende.

– Det här måste definitivt bli det sista fallet, säger Johnson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.