Anna Lindberg. Foto: Bildbyrån

Anna Lindberg förklarar – därför avgick hon som förbundskapten

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport har de senaste dagarna granskat svenskt simhopp. Nu förklarar Anna Lindberg varför hon i mars avgick som förbundskapten efter bara 4,5 månader.

– Det är på grund av verksamhetsutvecklaren, säger hon till Expressen.

Det har gjorts en undersökning inom svenskt simhopp och den bad SVT Sport om att få läsa. Då fick vi nej från simförbundet, med hänvisning till att den är intern.

Men genom egna intervjuer med ledare och tidigare aktiva, varav flera har svarat på simförbundets undersökning, kunde vi berätta att den stora delen av missnöjet riktas mot den tidigare förbundskaptenen Ulrika Knape Lindberg.

Hon är mamma till Anna Lindberg som avgick som förbundskapten i våras. Undersökningen genomfördes av simförbundets verksamhetsutvecklare Susanne Meckbach och nu pekar Lindberg på Meckbach som anledningen till att hon slutade.

– Det är på grund av verksamhetsutvecklaren som jobbar med simhoppningen som är anledningen till att jag avslutade mitt uppdrag, säger Lindberg till Expressen och fortsätter:

– Jag kände tidigt att vi inte delade samma värderingar och att vi inte har samma syfte med vårt uppdrag. Det är viktigt att man inte far med osanningar och förmedlar en felaktig bild av svenskt simhopp och hänger ut individer på ett sätt som jag inte tycker är okej. Det här har hänt och jag vill inte vara en del av det.

”Jag blir väldigt ledsen”

Meckbach, som har gjort utredningar för flera idrottsförbund och föreningar, blev upprörd då hon fick höra om Lindbergs bild av henne.

– Jag blir väldigt ledsen av att läsa anklagelserna mot mig. Att jag far med osanningar och att jag är oärlig. Det enda jag har gjort är att jag i samråd med min chef, Ulrika Sandmark, har gjort en nulägesanalys av svenskt simhopp. Jag har gjort det professionellt, jag har jobbat utifrån forskningsetiska principer, jag har använt en metod, jag har använt en intervjuguide. Jag har gjort det som en forskningsrapport. Informationen som har framkommit har jag också behandlat professionellt, säger hon till SVT Sport.

– Sedan är det ju ett resultat som är som det är och det kan man inte ändra på, även om det är ett negativt resultat. Det är där jag blir upprörd. Jag har aldrig någonsin blivit anklagad för de har sakerna under alla mina år inom forskningen och idrotten.

”Förstår inte var hon får det ifrån”

I intervjun med Expressen riktar Lindberg även kritik mot själva undersökningen.

– Som jag förstår har man pratat med många, men man har ställt olika frågor utifrån vem man har pratat med, säger hon.

Den bilden menar Meckbach inte stämmer.

– Jag förstår inte var hon får det ifrån. Det är verkligen inte så. Men i ett samtal kan frågorna komma i olika ordning, man går djupare in på vissa för att för vissa är en fråga inte relevant. Men intervjuguiden har följts. Och det har varit öppna frågor, inte ledande. Och de har ställts till samtliga.

SVT har pratat med Anna Lindberg som inte vill kommentera ytterligare.

KLIPP: Hemlig rapport visar – stort missnöje inom svenskt simhopp (30 juni 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.