Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Simhoppare vägdes under elithelg – flera ledare kritiska

Uppdaterad
Publicerad

När svenskt simhopp under hösten anordnade en elithelg, vägdes aktiva under ett fystest. Något som i efterhand fick flera simhoppstränare att reagera och larma till simförbundet.  

– Det kändes inte alls bra att det här skedde, säger en av ledarna till SVT Sport.  

Det var under en elithelg i Karlstad i september förra året som vägningen inträffade. Något som framkom till ledarna först i efterhand och fick flera av dem att kontakta simförbundet.  

– Det fanns aktiva som vägdes som är minderåriga, utan att vårdnadshavare hade informerats. Det kändes inte bra. Det här med vikt är väldigt känsligt inom simhoppet, speciellt i tonåren, säger en av ledarna som SVT Sport har varit i kontakt med och som inte vill uppge sitt namn. 

 ”Vi var några som verkligen inte ville vägas”

En av simhopparna som vägdes berättar att hen gjort många fystester tidigare, men aldrig förut har varit med om att vägas.  

– Det var i en friidrottshall. I mitten av springbanan stod det en våg och så skulle vi värma upp bredvid. Och så ropade de upp namnen en efter en. Det var inte som att vikten ropades ut på något sätt, den skrevs ner bara. Men det var ett öppet rum, säger den aktiva.  

Hur upplevde du situationen?   

– Som jobbig. Jag tycker inte det är något man gör utan att säga till tränarna eller att varna oss i förväg. Man borde ha frågat om vi är okej med att göra det innan. Vi var några som verkligen inte ville vägas, men kände oss tvungna eftersom det ingick i testet.

Anna Lindberg ansvarig för elitutbildningen

Elithelgen, den första av totalt fyra utspridda på ett år, anordnades för både aktiva och deras tränare.  Grupperna hade olika scheman eftersom ledarna parallellt gick en elitutbildning. När simhopparna vägdes var klubblagstränarna därför i en annan lokal. På plats fanns istället en träningsrådgivare från SOK och en simhoppsledare som hjälpte till med testerna.  

Ansvarig för elitutbildningen var Anna Lindberg, vid den här tiden projektanställd som utvecklingsansvarig på förbundet. Hon befann sig inte heller i lokalen, men berättar för SVT Sport att vägningen ingick i SOK:s så kallade fysprofil.  

– Det var på mitt initiativ vi genomförde fystester och använde en fysprofil framtagen för simhoppning. Vägningen var en del i en komplett fysprofil. Om man inte hade haft med det momentet hade det inte blivit ett komplett testresultat, säger hon. 

SOK: Vikt ingår i komplett testbatteri

En aktiv jag pratat med säger att denne inte ville vägas men kände sig tvungen? 

– Det fanns ingen som tvingades till någonting. Sedan att det är en upplevd känsla är möjligt, men vi har inte tvingat någon till någonting. Allt bygger på frivillighet, skulle man inte vilja göra fystester så får man meddela det till oss eller att en tränare meddelar det. 

Att vägning ingår i en komplett fysprofil bekräftas av SOK. Verksamhetsansvarige Peter Reinebo skriver i ett mejl till SVT Sport att “kopplat till fullt testbatteri så ingår alltid vikt för att få rätt värden.” Han förtydligar också att det gäller alla idrotter. 

I simhoppets fall ledde reaktionerna efter vägningen till en intern diskussion på simförbundet. Och när simhopparna på en elithelg i februari åter skulle genomgå fystester, hade viktmomentet plockats bort från testbatteriet.  

Varför tog ni bort det?  

– För att det är ett känsligt moment. Det är svårt i vissa åldrar. Och tyvärr har det blivit så att det här med vikt och utseende har fått helt andra innebörder än att det syftar till att vara hälsosam. Tyvärr är det svårt att prata om sådana saker i dag. Jag tycker det är jättesynd att det har blivit så laddat. Men därför valde vi att ta bort det här momentet, säger Anna Lindberg.

Lämnade förbundskaptenrollen efter fem månader

Kritiken från ledare var också att det inte gick ut någon information innan om att vägningsmomentet skulle genomföras och att det fanns minderåriga på plats. Vad tänker du om det?  

– Nej, det är sant, det gjorde det inte. Informationen var att vi skulle genomföra fysprofilen och vilka tester som ingår i simhoppningens fysprofil, men inte exakt vilka moment som ingår. Så det är klart man kan tänka att det hade varit relevant att gå in på detaljer om vad som ska genomföras, absolut. Det kan jag ta på mig. 

Under hösten presenterades Anna Lindberg som ny förbundskapten för simhoppslandslaget, men valde i mars i år att lämna sitt nya uppdrag efter knappt fem månader på posten.  

Hade situationen med vägningen nånting att göra med att du slutade som förbundskapten?  

– Absolut inte. Det var av helt andra anledningar, säger Anna Lindberg.

Klipp: Simförbundets sportchef Ulrika Sandmark svarar om vägning inom sporten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.