Sveriges bäste simhoppare har OS i sikte

Uppdaterad
Publicerad
Han vann nyligen SM–guld, igen. Men det betyder lite jämfört mot vad en OS–plats skulle betyda. Möt Jesper Tolvers i resan mot Rio – och jakten efter adrenalinkickar.

Jesper Tolvers är Sveriges överlägset bästa simhoppare. Han närmar sig 40 SM–guld totalt, där fjorton varit på seniornivå. Men han är fortfarande en doldis för de flesta idrottsintresserade svenskarna. En plats i OS–truppen till Rio de Janeiro kan ändra på det. I dag åker han till just Rio för att delta i det avgörande OS–kvalet, men satsningen har pågått länge.

– Jag tränar 25 till 30 timmar i veckan. Det är två pass om dagen förutom ett pass måndag och lördag samt ledigt på söndag. Sen jobbar jag halvtid också för att få ihop en liten ekonomi.

Pengarna får måhända vänta till han på riktigt är med i världstoppen, för dit ska han. Det har varit målet sedan han började elitsatsa som 13–åring.

– För att nå de som är allra bäst måste jag träna ännu mer. Jag använder nästan samma hopp som dem i världstoppen redan nu. Det jag måste fokusera på är nedslaget, det är det som behövs för att få de där tiorna som man vill ha, säger Jesper Tolvers.

Det är inget snack om att det är en passion för Jesper. Träningspassen är krävande och många hopp ser från sidan ut som våghalsiga.

– Jag gillar höjden, att vara där uppe. Adrenalinet man får av att göra ett bra hopp är guld värt.

Sällsynt skada var nära stoppa OS–satsning

Ett på förhand inte så riskabelt hopp från trampolin blev till ett bakslag för Tolvers. Den meriterade simhopptränaren Peter Falkman som sett sin adept ta stora kliv, trodde att satsningen för året var slut:
– Först tänkte jag att det var kört. Sen när jag hörde vad läkaren sa, att det var två brutna tår då var jag övertygad om att det skulle bli svårt, säger Peter Falkman, som tränade Christofer Eskilsson, i OS i London, 2012.

Hör Falkman och Tolvers berätta mer om den annorlunda skadan i spelaren ovan. Där finns också hela reportaget med Jesper Tolvers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer