Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bengt Baron och Sarah Sjöström. Foto: SVT/Bildbyrån

Bengt Barons oro inför Sjöströms OS: ”Måste ta en funderare”

Uppdaterad
Publicerad

Bland VM-hyllningarna finns också ett orosmoln kring Sarah Sjöströms guldmöjligheter till nästa års OS. Sjöström har nämligen tappat tid i avslutningen på favoritgrenen 100 m fjäril – något som kan ställa till det då det förmodligen blir hennes enda OS-tävling i disciplinen.

På 100 m fjäril kom Sarah Sjöströms hitintills enda OS-guld, på Rio 2016. Med tre raka VM-guld i disciplinen så fick hon i år nöja sig med en silverplats på VM – 19-åriga kanadensiskan Margaret MacNeil vann.

– Förut simmade Sarah långsamma första 50 meter för att sedan få energin och simma i kapp. Nu simmar Sarah snabbt första 50 meter men över en sekund långsammare i avslutningen. Det är mycket tid i simning. Jag tror att Sarah fokuserat på att förbättra sin start, sin explosivitet, men det har kommit på bekostnad av hennes uthållighet, säger simlegendaren Bengt Baron i SVT:s Morgonstudion.

– Det måste man ta en funderare på inför nästa OS, för ser man till MacNeil som nu vann på VM, så simmar MacNeil ungefär som Sarah Sjöström gjorde i sina unga år.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bengt Baron och Sarah Sjöström. Foto: SVT/Bildbyrån

Under VM 2019 vann Sjöström guld på 50 m fjärilsim, men den distansen finns inte med på OS.

”Hur många svenska idrottare har tio år mellan sina VM-medaljer?”

Bengt Baron, som vann OS-guld på 100 m rygg i Moskva, 1980, har annars bara lovord på Sarah, som han kallar en av de största inom simhistorien och utan tvekan den största i Sverige.

– Det är väldigt få som orkat hålla ut över tid också, hur många svenska idrottare har tio år mellan sina VM-medaljer? Och dessutom med leverans åren där emellan, säger Bengt Baron.

– Hon har varit väldigt bra tränad genom åren, har lyckats hålla motivationen uppe och förbättrat de saker hon var dålig på, som start och vändning, säger Baron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer