Sjöströms historiska VM – tog medalj på tre frisimsdistanser

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström rönte stora framgångar under årets VM, där hon avslutade med silver på 50 meter frisim.

Det innebär att hon samtidigt är den första kvinnan att ta medalj på 50, 100 och 200 meter fritt.

– Det är jättehäftigt, säger hon till SVT Sport.

Sarah Sjöström tog fem individuella medaljer i årets VM, vilket var samtliga lopp hon ställde upp i. Förutom dagens silver på 50 meter frisim, tog hon även guld på 50 meter fjäril i går, samt silver på 100 meter fjäril och brons på 100 och 200 meter fritt.

– Jag är väldigt glad över att jag utmanade mig själv och ställde upp i alla grenar trots att jag inte visste hur långt det skulle räcka. Jag tog mig verkligen an utmaningen och valde inte den lätta vägen utan körde alla individuella grenar och lagkappen, säger hon till SVT Sport.

De fem medaljerna innebär att hon är den första kvinnliga simmaren att ta fem individuella medaljer på ett VM. De fem medaljerna gjorde att hon dessutom klev upp som den kvinnliga simmare som har tagit flest individuella medaljer genom tiderna med 16 stycken.

”Hoppas på mer personliga rekord”

– Det är jättehäftigt men ingen statistik som jag hade koll på inför tävlingarna. Då känns det som att det blir fokus på fel saker, jag fokuserar bara på att göra mitt jobb.

Finns det någon besvikelse?

– Mitt huvudmål är ju alltid att lämna ett mästerskap med att vara snabbare än jag någonsin varit men det är väldigt svåra tider jag har satt upp för mig själv. Jag hoppas så klart inför nästa år att det ska komma lite mer personliga rekord som man radade upp lite oftare när man var yngre.

Se alla Sjöströms medaljlopp i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.