Sjöströms OS-plan: Avstår 200 meter frisim

Uppdaterad
Publicerad

Trots succé i VM med fem individuella medaljer lär det inte bli så i OS i Tokyo nästa år.

Det berättar Sjöström för SVT Sport efter medaljregnet i Sydkorea.

– Jag skulle bli förvånad om man ser mig på 200 frisim, säger hon.

Sarah Sjöström ökade kvantiteten till VM men tummade inte på kvalitén. Det blev ett guld, två silver och två brons – något ingen annan kvinnlig simmare presterat.

– Jag tar med mig att jag följer min plan och sköter mitt jobb så jag vet att jag klarar av ett tufft program, säger hon och avslöjar samtidigt planerna inför OS i Tokyo nästa år:

– Jag kommer inte att ha ett lika tufft program på OS eftersom att 50 fjärilsim inte finns med. Vi får se vilka grenar jag väljer men det kommer att bli lite lättare men så klart en utmaning nästa år också eftersom att det är OS.

Vad tror du om 200 frisim på OS-programmet?

– Jag skulle bli förvånad om man ser mig på 200 frisim. Man ska aldrig säga aldrig. Jag har sagt ”aldrig” flera gånger på 200 frisim men jag säger det aldrig igen. Det känns lättast så, jag tror jag måste tänka så.

Hennes tränare Johan Wallberg berättar att OS funnits i tankarna sedan länge.

– Har man en långsiktig plan så började man tänka på OS för ett år sedan, säger han och utvecklar kring 200 meter frisim:

– Vi har inte diskuterat framtiden men tycker att det är bra att ha 200 fritt den här säsongen för att hålla igång. Har man väl specialiserat sig på sprint är det svårt att gå tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.