Sarah Sjöström kör inte 100 m fjäril: ”Redo att släppa den”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström har skördat stora framgångar på 100 meter fjäril i karriären.

Men i kortbane-VM i Abu Dhabi ställer inte svenskan upp i grenen.

– Jag är redo att släppa den grenen långsamt nu, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

100 meter fjäril har varit en av Sarah Sjöströms bästa grenar under karriären.

Hon har bland annat fyra EM-guld och ett VM-guld på distansen i just kortbane-VM. På långbana har 28-åringen bland annat OS-guld, fem VM-guld och fem EM-guld.

Men när kortbane-VM i Abu Dhabi drar igång till helgen väljer 28-åringen bort grenen på grund av schemat.

– Jag är redo att släppa den grenen långsamt nu. På det här programmet passar inte 100 meter fjäril då det krockar med 50 meter frisim. 50 meter frisim är ändå min huvudgren just nu så vill inte riskera något där, säger hon och fortsätter:

– Jag är väldigt nöjd med det upplägget jag har här på VM med 50 meter fjäril och 50 meter frisim. De grenarna har jag simmat fort på hela säsongen och även varit nära världsrekord på 50 fritt. Det ska bli kul att se vad man kan göra nu.

”Det blir en annan utmaning”

Sarah Sjöström har visat god form i ISL den senaste tiden och varit nära att slå nya världsrekord. Men i ISL-finalen fick hon se amerikanskan Kelsi Dahlia ta över hennes sju år gamla världsrekord på 100 meter fjäril.

– Jag blev nyligen av med världsrekordet på 100 fjäril. Då kanske man kan kompensera det genom att ta det på 50 fritt eller 50 fjäril istället. Som sagt har jag varit ganska snabb den här säsongen på de här sträckorna. Men då har det ofta varit något lopp innan så jag varit trött när jag kört grenarna. Det blir en annan utmaning här nu när man är fräsch i kroppen.

Sjöström gör sitt första kortbane-VM sedan 2014 då hon tog  tre guld, 1silver och satte två världsrekord. I Abu Dhabi simmar 28-åringen 50,100 frisim & 50 fjärilsim och lagkapper.

Kortbane-VM i Abu Dhabi startar i morgon, torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.