Conor Dwyer fälls efter att ha lyssnat på den egna läkarens råd. Foto: TT.

Dubbel OS-mästare lägger av efter dopningsdom

Uppdaterad
Publicerad

Den dubble OS-mästaren Conor Dwyer, 30, meddelar att han lägger av. Detta efter att amerikanen fått en 20 månaders lång avstängning för dopning. Hans egen läkares rådgivning fällde honom.

Dwyer vann OS-guld i lagkapp både i London 2012 och i Rio de Janeiro 2016. I Brasilien fick han även med sig ett individuellt brons på 200 meter fritt. Han testades positivt vid tre tillfällen i slutet av förra året och fick avstängningen strax före jul. Avstängniningen innebar att Dwyer inte är tillgänglig för OS i Tokyo till sommaren.

Dwyer fick mikrodoser med testosteron i små kapslar insatta i höften.

– Det var ärliga avsikter som slutade olyckligt, säger Dwyer som säger sig ha fått rådet med behandlingen av sin egen läkare och hälsorådgivare då han kände sig trött och hängig inför OS i Rio. Enligt Dwyer fick han en försäkran av sin läkare om att behandlingen var tillåten av USA:s olympiska kommitté.

– Utan den försäkringen skulle jag aldrig ha gått med på den här typen av medicinsk behandling, säger Dwyer enligt AP.

Fick förkortad dom av en tremannajury

En tremannajury dömde till 20 månaders avstängning, en betydligt kortare dom än normalt, beroende på de speciella omständigheterna.

– Oavsett vad juryn hade kommit fram till så hade jag bestämt mig för att sluta med simningen och ägna mig åt andra professionella intressen, säger Dwyer.

USA:s antidopningsbyrån, Usada, framhåller att det finns rådgivning angående preparat och behandlingar men att denna möjlighet inte användes.

– Det är frustrerande att Dwyer inte använde sig av vår hjälp och förhoppningsvis kan det här fallet övertyga andra om att göra det för att upprätthålla en rättvis och hälsosam idrott för alla aktiva, säger Usada-chefen Travis Tygart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer