Erik Persson är klar för final på 200 m bröstsim. Foto: TT.

Doldisen Erik Persson kan ta Sveriges första herrmedalj på tolv år

Uppdaterad
Publicerad

Svensk damsimning har gått urstarkt under Sarah Sjöström-eran. Samtidigt har herrsimningen tynat bort. I dag kan Erik Persson lyfta de svenska herrarna ur skuggan och ta Sveriges första herrmedalj i ett VM på tolv år.

– Det känns väldigt öppet om bronset, säger SVT Sports expert Lars Frölander.

50 m-fritt-specialisten Stefan Nystrand är den senaste svenske VM-medaljören med sitt brons från Melbourne 2007.

Erik Persson fick till ett bra lopp i den första semifinalen på 200 meter bröst och noterade sin näst bästa tid i karriären, 2.08,00 som trea. Det räckte till en plats i finalen.

”Väldigt kul att få simma den första VM-finalen”

– Det ska bli väldigt kul att få simma den första VM-finalen, säger Persson. Som faktiskt kan blanda sig i medaljkampen.

25-årige Persson hade Anton Tjupkov, som satte mästerskapsrekord med 2.06,83, och Andrew Wilson före sig i den första semifinalen.

I det andra heatet tangerade Matthew Wilson världsrekordet med att simma in på 2.06,67.

– Det hade jag inte räknat med, utan det var en bonus. Jag hoppas att det finns lite mer att ge, funderar australiern vid SVT Sports mikrofon.

Bara 0,14 upp till tredjeplatsen

Totalt var Erik Persson, som var 0,15 från det personliga rekordet, tidsmässigt femma efter semifinalerna, blott 0,14 upp till en bronsplats. Inför den andra semifinalen var han lite nervös över att tiden inte skulle räcka, något som var obefogat.

– Det var väldigt skönt att få göra den här semifinalen. Det är skönt att göra säsongens snabbaste lopp på ett mästerskap, säger Persson som var elva vid OS i Rio de Janeiro för tre år sedan.

Lars Frölander var imponerad av Perssons simning.

– Äntligen får vi se den kapacitet som Erik har på ett internationellt mästerskap. Det känns väldigt öppet om bronset, säger SVT Sports expert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.