Foto: Bildbyrån

Sarah Sjöström efter guldmissen 2017: ”Simmar på ett annat sätt nu”

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan blev Sarah Sjöström snuvad på guldet på 100 meter fritt efter en taktisk miss.

Det ska inte upprepas i morgondagens final.

– Jag simmar på ett annat sätt nu, då lät jag de andra surfa på min våg, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Vid VM i Budapest 2017 hade Sarah Sjöström ledningen inför de sista metrarna i finalen på 100 meter fritt. Men strax före målgång gick amerikanskan Simone Manuel förbi och vann guldet före Sjöström.

Inför morgondagens final har svenskan lärt sig en läxa.

– 100 frisim är ett väldigt taktiskt lopp och det gäller att inte låta någon annan surfa på din våg de första 50 meterna. Det var det jag gjorde på VM 2017, jag lät de andra hänga på min våg strax bakom och då får de en mycket lättare hemgång. Men jag simmar inte 100 fritt på samma sätt, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

”Tuffaste grenen”

25-åringen har upplägget klart inför finalen.

– När jag vet att tekniken stämmer i frisimmet ska jag bara försök simma avslappnat första 50, men så fort som möjligt. Sedan hoppas jag på en stark hemgång för det är där det brukar avgöras på 100 meter fritt.

Förutom silvret på 100 meter frisim blev det också tre guld i Budapest för Sjöström.

– 2017 var jag i mitt livs form men det har känts bra inför VM och jag kände på hundringen i frisim som jag gjorde i lagkappen första dagen att den var riktigt skarp. Det liknar den simningen jag hade 2017 så vågar jag göra det jag tränat på kan jag vara i närheten av det jag gjorde i Budapest, säger Sjöström som tror att det blir en tuff kamp om medaljerna.

– 50 och 100 fritt, där måste du maxa redan i semifinal för att gå till final. Det är kanske tuffaste grenen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.