MacNeil efter sensationella segern: ”Jag drömmer”

Uppdaterad
Publicerad

19-åriga Margaret ”Maggie” MacNeil chockade en hel simvärld när hon plockade ner Sarah Sjöström från tronen, på dennes favoritdistans 100 meter fjäril.

Kanadensiskan trodde inte sina ögon efteråt.

– Jag kunde inte tror det, jag kollade upp och bara ”jag drömmer”, säger MacNeil till SVT Sport.

19-åriga Maggie MacNeil hade inför dagens final på 100 meter fjärilsim aldrig varit under 56 sekunder. I semin var hon tvåa efter Sarah Sjöström på den 56,52, vilket dittills var det bästa hon någonsin presterat.

Men i finalen, där Sjöström skulle bli historisk som den första kvinnliga simmare att vinna fem guld på samma distans, slog kanadensiskan till. Hon var först i mål på fina tiden 55,83, vilket gör henne till den näst snabbaste simmaren någonsin på distansen efter just Sjöström. Svenskan har dock sju tider som är snabbare än det MacNeil bjöd på i dag.

”Bästa loppet jag gjort”

– Det här är definitivt det bästa loppet jag någonsin gjort. Min bästa tid och för första gången tog jag mig under 56 sekunder. Så det var toppen, säger Maggie MacNeil till SVT Sport.

Överraskad när du gick i mål?

– Väldigt överraskad. Jag kunde inte tror det, jag kollade upp och bara ”jag drömmer”.

Vad sa du och Sarah efter loppet?

– Hon är så otrolig. Hon stöttade mig och gratulerade mig, det betyder allt. Det är galet. Mitt första VM och så kommer jag hem med en medalj, ett guld.

Sjöström öppnade bäst och hade ledningen efter 50 meter. Sedan kom MacNeil som skjuten från en kanon. Sista halvan in slog hon svenskan med 1,20.

– Jag har verkligen jobbat på min sista 50. Jag går inte ut lika hårt som de andra men jag kan verkligen komma tillbaka.

Det här var 19-åringens andra medalj på mästerskapet. I går var hon en fjärdedel på lagkappen där Kanada knep bronset.

Sarah Sjöström hyllade sin konkurrent efteråt:

– Hon är stencool alltså. Jag pratade lite med henne och sade åt henne att jag är galet imponerad av hennes utveckling och framsteg. Det är bara att fortsätta som hon gör, säger svenskan till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.