Foto: TT

Fler medaljlägen – då skippar Sverige lagkapp

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på 40 år har de svenska damerna inget frisimslag i sim-VM.

Anledningen: Fler svenska medaljkandidater än förut.

– Det är bättre att de får gå för sina individuella distanser den här gången, säger nya förbundskaptenen Martina Aronsson.

Sim-VM i Budapest startar på lördag – men när damernas lagkapp på 4x100 meter fritt avgörs under inledningsdagen finns inget svenskt damlag på bassängkanten.

Sarah Sjöström är inte ens på plats då, Louise Hansson får koncentrera sig på 100 meter fjäril – OS-femma i fjol och fyra i världen i år – och Sophie Hansson får ladda för 100 meter bröstsim, EM-guld och OS-sexa i fjol, som börjar på söndag.

I flera år har Sjöström varit den enda svenska medaljkandidaten individuellt, men när hon nu fått sällskap i världstoppen av Helsingborgssystrarna Hansson blir det individuellt fokus. Åtminstone den här gången.

Dubbla mästerskap

Till saken hör också att det blir en intensiv mästerskapssommar med både VM och EM i spåren av coronapandemin. VM skulle egentligen ha avgjorts i fjol, men då gick ju OS ett år för sent.

När dessutom Michelle Coleman tagit en paus från simningen blev valet att avstå 4x100 meter fritt och i stället låta simmarna fokusera på sina individuella program. Damlaget är sedan med på 4x100 meter medley sista dagen, där det blev guld på kortbane-VM i december.

På 18 tidigare VM i historien har det bara hänt en gång tidigare att Sverige inte kommit till start i damernas korta frisimslagkapp – 1982 i Ecuador. I fjol på OS var laget sexa.

– Det var ett svårt beslut att ta, men jag valde att vi simmar med laget på EM i stället. Ska vi vara med ska vi slåss om medaljer, inte om finalplats, säger Aronsson.

”Aldrig så fräsch”

Sarah Sjöström har plockat bort 100 meter fjäril från sitt VM-program och ställer upp på tre individuella distanser, 50 och 100 meter fritt och 50 meter fjäril.

Hon kommer till Budapest först på söndag kväll och tävlar första gången nästa onsdag på 100 meter fritt. Resten av landslaget – förutom Björn Seeliger som också åker senare – åker till Budapest på onsdag.

– Det känns skönt att komma in senare. Jag kommer aldrig någonsin att ha varit så fräsch på dag fem på ett mästerskap, säger Sjöström om sitt upplägg.

Supersvenskan – som tagit åtta guld och 16 individuella medaljer på långbane-VM i karriären – är snabbast i världen i år både på 50 meter fritt och 50 meter fjäril.

Sophie Hanssons rekordjakt med fallskärm under ytan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sophie Hansson laddar på hemmaplan inför VM. Foto: SVT/BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.