Lars Frölander. Foto: Bildbyrån

Frölander: ”Fina har sjunkit lågt”

Uppdaterad
Publicerad

Den internationella simtävlingen i Turin ställs in efter Finas påtryckningar. Och en som är kritisk mot Finas agerande är SVT Sports expert Lars Frölander.

– Det är gubbväldet på de här organisationerna som sätter käppar i hjulet och det är tråkigt för idrottarna. Fina har sjunkit lågt när de gör så här i stället för att hitta en lösning.

Den internationella inbjudningstävlingen som skulle ha avgjorts den 21 och 22 december i Turin ställs in. Det meddelade det italienska simförbundet, som var en av arrangörerna, i dag. Svenska världsstjärnan Sarah Sjöström, som skulle ha tävlat i Turin, gick i går ut och sade till TT att hon blivit pressad av det internationella simförbundet Fina inför tävlingar om vilka straff hon kan få om hon ställer upp.

Bakgrunden till att tävlingen ställs in är enligt det italienska simförbundet att FINA ej godkänt tävlingen, då de inte anser att arrangörerna ansökt om rätt sanktioner i tid. Det italienska simförbundet menar emellertid att även de hot om avstängningar som FINA har riktat mot simmarna är en bakomliggande faktor till att tävlingen ställs in, då FINA ska se tävlingen som ett hot mot världscupen.

Och SVT Sports expert Lars Frölander, själv OS-guldmedaljör i Sydney 2000, rasar mot Fina efter beskedet.

Varför tror du att Fina agerar som de gör?

– Förmodligen för att de känner sig hotade av International Swimming League. Det måste vara någon form av politiskt beslut, och nu försöker man pressa simmare. Då värnar man inte om simsporten och låter den egna prestigen avgöra. Det är gubbväldet på de här organisationerna som sätter käppar i hjulet och det är tråkigt för idrottarna. Fina har sjunkit lågt när de gör så här i stället för att hitta en lösning.

Värnar inte simmare

Vad sänder det här för signal – att Fina agerar så här?

– Det sänder en tydlig signal om att de inte värnar simmarna utan bara skyddar sitt eget.

Hur hade du agerat om du var simmare?

– Om jag hade blivit behandlad som Sarah och pressad på tävling hade hade blivit riktigt arg. Det är det som är talande, hur de har agerat riktigt oprofessionellt. Det är det som är den största kritiken, att de agerar på pågående tävlingar. Det är förkastligt, helt bedrövligt – de borde stänga av sig själva ett par år.

SVT Sport har sökt internationella simförbundet FiINA utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.