• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Lars Frölander och Sarah Sjöström. Foto: Bildbyrån

Frölander: ”Sarah börjar förstå sin kropp”

Sarah Sjöström fortsatte sin världsrekordsskövling igår på 100 fritt – och fortsatte i samma stil på lördagkvällen när hon sänkte sitt världsrekord på 200 m fritt. SVT:s Sports expert Lars Frölander tror att det har att göra med bättre förståelse för kroppen. – Hon har lärt sig mycket om sin kropp och hur den reagerar, säger han.

Världscupen är tillbaka och stannar denna gång i Eindhoven. Sjöström fortsätter att sätta nya världsrekord och inget talar för att det skulle sluta. Snarare tvärtom, hon kommer fortsätta skövlingen.

– Vi har inte sett hennes fulla kapacitet, säger SVT:s expert Lars Frölander.

Anledningen till att det går så bra just nu för Sjöström är att man har börjat förstå vad som behövs för att nå toppnivån.

– Jag tror mycket på att hon har fått vila kroppen fullt ut. Denna säsongen har varit ganska mycket ledigt och hon har kunnat finslipa lite detaljer. Man måste våga vila för att få formen att hålla. I simvärlden har det alltid varit att man blivit övertoppad. Jag tror detta har varit nyttigt för Sarah och att hon lärt sig mycket om sin kropp och hur den reagerar.

Tränar smartare

Men det är inte bara vilan som har varit viktigt, utan hon har även börjat träna ”rätt”.

– Simmarna börjar träna smartare och börjar förstå landträning och återhämtning på ett annat sätt. Sarah har mycket att utveckla på land.

– Sarah har haft den klassiska träningen fram tills i år. Hon tränar mindre och framförallt smartare. Hon har fått lära sig mer själv. Hon måste tänka själv och det är utvecklande för en simmare. Sarah börjar förstå sin kropp mer och börjar tänka själv vilket är nyttigt. Det kommer ge mycket de närmaste åren.

Gå tillbaka till 2009

Det har slagits 13 världsrekord i år och senast man såg en sådan utveckling måste man gå tillbaka till 2009 och den nu förbjudna simdräkten. Den var gjord av icke textilmaterial, något som simdräkten nu måste vara. Men den nuvarande dräktens utveckling går snabbt framåt.

– Dräkten har varit ganska stor del i utvecklingen. Sätter man på en tajt dräkt blir det mycket bättre glid. Även om man inte har kommit upp i samma nivåer som 2009 dräkterna så utvecklas dräkterna hela tiden.

”Bedrivit perfekt träning”

Under lördagkvällen avslutade hon det Europeiska klustret i världscupen med att komma tvåa på 50 m fjäril – och sedan slå världsrekord på 200 m fritt bara en halvtimme senare.

– Är inte jätteförvånad att Sarah skördar framgångar på 200 m i kortbassäng, då hon enligt mig har denna säsong bedrivit perfekt träning för just den distansen. Lagom mycket bassängträning kombinerat med kvalitativ styrketräning på land och ett mycket högkvalitativt tävlande.

– Hon är för första gången perfekt matchad för just den distansen. Hoppas nu att Sarah ändrar inställning till 200 m när hon ser att hon inte behöver träna så mycket mängd i bassäng för att klara en 200-ing och att hon tar till sig det som under min karriär var mitt mantra inför stora tävlingar: ”våga vila”, säger Frölander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer