Mack Horton protesterar mot Sun Yang. Foto: TT

Horton får stort stöd efter protesten på medaljceremonin

Publicerad

I samband med gårdagens prisutdelningen på 400 meter fritt vägrade silvermedaljören Mack Horton att kliva upp på pallen som en protest mot vinnaren Sun Yang.
Efteråt hyllades han stort av flera kollegor.
– Det var fantastiskt. När han kom in i matsalen utbröt en stor applåd, säger den amerikanska bröstsimmaren Lily King till nyhetsbyrån Reuters.

Kinesen Sun Yang vann igår sin fjärde raka VM-titel på 400 meter, före australiensaren Mack Horton och italienaren Gabriele Detti.

Men på den efterföljande prisceremonin visade OS-mästaren Horton vad han tycker om sin konkurrent.  Han vägrade nämligen att kliva upp på pallen utan tog emot medaljen på golvet.

Orsaken är Sun Yangs dopningshistorik. 2014 hade kinesen en hemlig dopningsavstängning under tre månader och anklagas nu för att ha slagit sönder ett dopningstest i Kina med en hammare förra året.

Under måndagen utdelade det internationella simförbundet, Fina, en varning till Horton.

”Precis som i alla större idrottsorganisationer är våra idrottare och deras förbund medvetna om sitt ansvar att respektera Finas regler och inte använda Finas tävlingar för personliga budskap” skriver förbundet i ett pressmeddelande.

”99 procent backar upp honom”

2016 kallade Mack Horton Sun Yang för fuskare och krävde att han ska stängas av. I september ska kinesen upp i skiljedomstolen Cas kring sin senaste incident med dopningstestet.

På plats i Sydkorea hyllas nu Horton för sitt ställningstagande.

– Det var fantastiskt. När han kom in i matsalen utbröt en stor applåd, säger amerikanska bröstsimmaren Lily King till Reuters och fortsätter.

– Det var väldigt fint att se idrottare stå enade med hans ställningstagande och stötta honom.

Hortons australiensiske lagkamrat Mitch Larkin var väldigt stolt.

– Jag tror 99 procent av alla idrottare runt simbassängen backar upp honom, så han står inte ensam.

Sun Yang själv ger nu själv sin syn på Hortons agerande.

– Alla gillar inte mig, men jag bryr mig inte. Det är också okej om du inte respekterar mig, men under medaljceremonin, det viktigaste momentet, så respekterar vi våra länder. Du ska stå på podiet och visa respekt till mitt land, Australien och publiken, säger Yang till China Daily.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här markerar silvermedaljören på prispallen mot dopningsanklagad kines Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer