Jennie Johansson avslutar simkarriären

Uppdaterad
Publicerad

Jennie Johansson vann VM-guld så sent som 2015 och har inte mindre än 13 mästerskapsmedaljer på meritlistan. Nu har 29-åringen valt att avsluta sin simkarriär, något som Dagens Nyheter var först att rapportera om.

– Suget efter att tävla finns inte där längre, och då känns det ganska meningslöst att lägga ner hela sitt liv och all sin energi på att försöka skapa någon form jag inte ens jagar, säger Johansson till SVT Sport.

Under världsmästerskapen 2015 i Kazan vann Jennie Johansson guld på 50 meter bröstsim, samt ett silver på 4x100 meter medley. Innan dess hade svenskan elva mästerskapsmedaljer. Nu berättar Jennie för Dagens Nyheter att hon tagit beslutet att lägga ner simkarriären.

– Det var så oväntat. Det var ingen som hade förväntat sig att jag skulle vinna det där loppet – inte ens jag själv. Det kan fortfarande kännas ganska overkligt ibland, säger Johansson till SVT Sport.

Viljan att kunna vara spontan

Det var nu inför förberedelserna inför långbanesäsongen, med EM-kval i fokus, som Johansson bestämde sig för att hon inte längre ville satsa på simningen på den nivå som krävs för att prestera på den högsta nivån.

– Det som sliter mest är inte timmarna i bassängen och i gymmet utan det är snarare allt som krävs för att få ut något av de där fyra timmarna av träning som är det som påverkar ens liv mest, säger hon till Dagens Nyheter och fortsätter:

– Jag tänkte på det häromdagen när jag helt spontant kunde åka iväg till fjällen med mina föräldrar och min bror och hans familj. Jag behövde inte tänka på hur jag skulle få tid att träna, jag kunde åka snowboard utan att oroa mig för skador, och jag kunde bo i samma stuga som min brorson trots att han var förkyld.

På Instagram har Jennie Johansson skrivit ytterligare om beslutet att avsluta simkarriären.

Instagram

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.