Rikako Ikee stöttades av bland andra Sarah Sjöström när hon fick sin cancerdiagnos. Foto: Bildbyrån

Klar för OS – två år efter cancerbeskedet

Uppdaterad
Publicerad

Rikako Ikee kommer till OS.

Simstjärnan blir en del av det japanska stafettlaget i medley – två år efter cancerbeskedet.

Rikako Ikee drabbades av leukemi, blodcancer, för två år sedan och simkarriären sattes på paus. Hon var före cancerbeskedet en av OS-guldfavoriterna på 100 meter fjäril, Sarah Sjöströms paraddistans, som japanskan slog svenskan på i november 2018.

20-åriga Ikee behandlades på sjukhus i tio månader innan hon i mars förra året fick börja träna igen. I augusti gjorde hon tävlingscomeback och under påskhelgen kom nästa framgång: Ikee är klar för sommarens hemma-OS i Tokyo.

– Jag trodde inte att jag skulle klara kvaltiden, jag är så glad, säger hon.

Stöttade Sjöström efter operationen

Ikee var först i mål i det japanska OS-kvalet på 100 meter fjäril. Tiden på 57,77 sekunder räckte visserligen inte för att ta en individuell OS-plats, men hon simmade tillräckligt bra för att ta en av platserna i det japanska medley-stafettlaget.

Tidigare har hon haft OS i Paris 2024 som det stora målet.

– Jag ville försöka känna riktig glädje av att bara vara här. Mina lagkamrater hejade fram mig, nu är jag bara så fylld av lycka, säger hon.

Under sin sjukdomsperiod stöttades Ikee av Sarah Sjöström och när Sjöström i vintras tvingades operera armbågen efter en halkolycka stöttades hon av Ikee.

KLIPP: Sarah Sjöström tillbaka i vattnet igen efter skadan (2 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.