Louise Hansson kämpade sig till ett ryggbrons

Uppdaterad
Publicerad

Louise Hansson blev trea i en tät final på 50 meter rygg. Svenskan och övriga var dock rejält distanserad av Margaret MacNeil som satte nytt världsrekord på 25,27, en enorm sänkning.

– Det är jättekul och jag är jättenöjd. Jag kan inte vara annat än nöjd med hur ryggsimmet fungerat den här veckan. Jag trodde det skulle finnas lite till, hade inte det explosiva som i hundringen, men det var bara någon hundradel från semin så det var jättebra, skrattar Hansson för SVT Sport.

Kylie Masse var tvåa på 25,62 medan Hansson hade 25,86 – att jämföra med semifinalen där svenskan var snabbast av alla på 25,83, vilket var svenskt rekord.

– Jag njuter verkligen av ryggsimmet och visste att den tiden fanns inom räckhåll och det var den som jag var ute efter, säger MacNeil som fick 50000 dolllar som bonus för världsrekordet. Nederländskan Kira Toussaint hade det förra rekordet på 25,60 som sattes för ett år sedan.

Stressigt schema

Drygt 40 minuter innan finalen på 50 m rygg vann Louise Hansson den andra semifinalen på 100 m fjäril på 55,81 och hade tredje bästa tid till final.

Hansson låg jämsides med amerikanskan Torri Huske tills det var tio meter kvar då hon drog ifrån vid kortbane-VM i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten. Huske hade 56,13.

– Det var ett fint upplagt lopp av Louise som inte såg ut att behöva pressa sig allt för hårt, säger SVT Sports expert Lars Frölander.

Kanadensiskan Margaret McNeil vann den första semifinalen på 55,45. Tvåa där var amerikanskan Clarie Curzan som hade 55,64 vilket var nytt juniorvärldsrekord.

– Planen var att spara några procent till ryggfinalen och det ska finnas några procent till att ta ut till finalen på 100 m fjäril, säger Hansson om semin på 100 m fjäril.

– Formen finns där, lovar Hansson.

Endast två simmare under 55 sekunder

– Hon har precis som Louise kapacitet att simma under drömgränsen 55 sekunder, säger Frölander om McNeal.

De enda som varit under 55 sekunder är Sarah Sjöström med 54,61 och Kelsi Dahlia med 54,59.

Louise Hansson har tidigare fått med sig guld på 100 m ryggsim, guld i lagkappen 4x50 m medley och brons på 4x100 m fritt från Abu Dhabi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.