Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Louise Hansson: ”Mitt bästa år i karriären” Foto: Bildbyrån

Medaljkandidaten Louise Hansson: ”Helt nytt för mig”

Uppdaterad
Publicerad
Louise Hansson har haft ett fantastiskt år och står inför VM i en helt ny situation.
Med den fjärde bästa tiden i år på 100 meter fjärilsim är hon helt plötsligt en medaljaspirant.
– Det är helt nytt för mig men jag försöker att inte ha för stora förhoppningar, säger Louise Hansson till SVT Sport.

Natten mot söndag drar sim-VM igång i sydkoreanska Gwangju och Louise Hansson, 22, kommer till mästerskapet med ett fantastiskt år i ryggen.

– Det är nog det bästa året jag haft i min karriär, så jag är jättenöjd. Jag kan inte vara annat. Det har verkligen känts som att något har släppt, jag känner mig starkare både i vattnet och mentalt så jag är väldigt taggad på det här mästerskapet, säger Louise Hansson till SVT Sport.

I april simmade hon 100 meter fjäril på tiden 57,35 – nytt personligt rekord och dessutom årets fjärde bästa tid på distansen. Till VM kommer hon helt plötsligt som en svensk medaljkandidat.

”Jobbat med mina hemgångar”

– Det är helt nytt för mig men jag försöker inte tänka på det för mycket. När vi väl kommer hit är alla på plats och vad vi har gjort innan spelar ingen roll utan det är här och nu. Jag kan bara påverka vad som händer på min bana.

Vad har du för förhoppningar på VM?

– Jag försöker att inte ha för stora förhoppningar för det är lätt att det kommer in i huvudet och att man börjar tänka för mycket. Känslan är bra och jag har min strategi för hur jag vill simma och det är det jag försöker fokusera på.

Hur ser den strategin ut?

– Jag har verkligen jobbat med mina hemgångar den här säsongen och det visar loppen som jag simmat i sommar. Jag går ut lugn och avslappnat och sedan jobbar jag sista 50 hem för det är där jag känner mig stark.

Kapacitet att simma ännu snabbare

Louise Hansson, som även simmar 50 meter fjäril, 100 meter rygg och lagkapp, inleder VM med försök på 100 meter fjäril tidigt söndag morgon svensk tid. Hon tror att hon har kapacitet att simma ännu snabbare än vad hon gjort tidigare i år.

– Jag är väldigt nöjd med loppen jag gjort under sommaren men det har funnits grejor där jag känt att det där kunde jag gjort bättre eller så där skulle jag lagt upp det i stället. Jag tror definitivt att det finns tiondelar att kapa första 50 och även 50 hem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjöström och Hansson är redo

Sim-VM sänds i SVT1 och på SVT Play med start klockan 03.00 söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer