Michelle Coleman tar en paus – missar VM och EM

Uppdaterad
Publicerad

Så sent som i december plockade hon fyra medaljer på kortbane-VM i Abu Dhabi.

Nu meddelar Michelle Coleman att hon tar en paus från simningen – för att vara så bra som möjligt i OS i Paris 2024.

– Jag fick inte ut det jag ville i Tokyo och jag vet att jag hade så mycket mer, det vill jag inte vara med om i Paris, säger Coleman till SVT Sport.

Michelle Coleman tog sin första, stora internationella medalj på EM i långbana 2012. Sedan dess har det blivit 14 till, men nu vill Coleman ha ett break innan hon jagar fler.

Beslutet tog hon redan i höstas, men det var först i dag hon gick ut med det i form av ett inlägg på Instagram där hon meddelade att det är dags för en längre paus. Det blir inget VM i Budapest och inget EM i Rom.

– Det här ju var någonting som jag bestämde mig för i oktober redan, det var en ganska galen uppladdning inför OS i Tokyo för mig och det var väldigt mycket stress, jag kanske inte mådde så där super, superbra, så när jag kom till Tokyo så var jag ganska tom i tanken redan. Sedan var hösten väldigt intensiv och jag kände väl halvvägs att jag verkligen behöver en paus. Jag behöver vila, jag behöver ta tid för mig själv och det som jag verkligen kände var att mitt hjärta och min passion för simningen finns där men jag har inte energin, jag orkar inte. Jag har inte energin till att hålla fokus på den nivån, jag har inte energin att vara där jag vill vara, så om jag ska orka fortsätta följa mina drömmar och göra det jag vill så måste jag våga vila, så då bestämde jag mig för det, säger Coleman.

”Det kliar redan nu i fingrarna”

Men visst har hon hunnit tvivla på sitt beslut både en och två gånger, inte minst efter framgångarna under kortbane-VM i Abu Dhabi där Coleman var med och simmade hem fyra lagkappsmedaljer, bland annat två guld.

– Första tanken efter Abu Dhabi var att fortsätta eftersom det hade gått så bra. Men sakta men säkert kände jag att jag behöver verkligen ta det lugnt, men framgångarna gav otroligt mycket motivation som fortfarande finns kvar. Det är härligt, det kliar redan nu i fingrarna men jag tror att det kan vara bra att verkligen, verkligen vänta ut det och se till att komma tillbaka med det här enorma suget och motivationen, säger Coleman som kommer att köra igång med lite lättare träning redan i maj.

– Jag kommer att börja förbereda min kropp med gym och rehab i maj, men fullskalig träning blir det inte förrän i höst. Jag har ju valt att göra det här på grund av att jag vill vara den absolut bästa jag kan vara i Paris, för jag fick inte ut det jag ville i Tokyo och jag vet att jag hade så mycket mer och det vill jag inte vara med om i Paris, då vill jag få ut hela min potential som jag känner ha varit låst under en längre tid. Jag tog det här beslutet för att jag tror att det är det bästa för att jag ska vara så bra som jag vet att jag kan vara i Paris.

”Kul att tänka på något annat”

Michelle har nyligen tagit examen i Media och Kommunikation efter flera års högskolestudier och har nu under sin paus från simningen börjat att arbeta.

– Jag har märkt att jag har mått bra av att ha någonting att göra vid sidan av simningen och jag har kunnat gå tillbaka och se att jag mått som bäst när jag hade någon typ av sysselsättning. Så jag känner väl att jag vill ha någonting vid sidan av om jag forsätta mot Paris och jag var inte så sugen att plugga vidare, så jag har valt att börja jobba med det jag pluggat så nu har jag ett internship och det varit otroligt givande. Det boostar verkligen energin att vara med drivna och motiverade kvinnor, det är kul när hjärnan får tänka på något annat, säger Coleman.

Den svenska förbundskaptenen Martina Aronsson tycker att Coleman gör helt rätt som tar en paus:

– Hon satsar på OS i Paris 2024 och med tanke på hennes mål där så tror vi att det är jättebra att ta en paus här och nu efter hennes framgångsrika VM i Abu Dhabi, säger Aronsson.

Arkiv: VM-guld och europarekord på 4x100 meter medley

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.