Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Sofia Åstedt missade sitt mål i sim-VM: ”Kändes som jag skulle sjunka”

Uppdaterad
Publicerad

Nervositeten stoppade 19-åriga Sofia Åstedt i sim-VM.

Talangen missade sitt mål på 200 meter fritt med drygt två sekunder.

– Det kändes som jag skulle sjunka, säger Elfsborgssimmaren till SVT Sport.

Åstedt hade satt upp ett tufft mål, att förbättra sitt personliga rekord med runt en sekund och gå under två minuter på distansen för första gången.

I 125 meter gick det bra.

Sedan tog krafterna slut och klockan stannade först på 2.02,57 och en slutlig 41:a plats.

– Jag är så trött. Det kändes jättebra vid 100, men sen vid 125 blev jag så trött. Det kändes som jag skulle sjunka. Jag är så besviken..., säger hon till SVT Sport.

Hur var upplägget?

– Att gå easy speed första 50 och låta det gå sen att gå upp i 80%, 90% sen 100%. Men jag klarade mig bara till 80% sen gick det inte att simma på mer. Det bara tog slut.

Nervositeten hämmade

– Jag har inte vanan jag blir nervös på ett annat sätt så det tar så mycket energi.

Sofia Åstedt, som ingick i silverlaget på 4x100 meter fritt i EM i Rom förra året, tog studenten från simgymnasiet i Helsingborg i våras.

Tre veckor innan VM flyttade hon till Stockholm där hon ska träna med Sarah Sjöström och de andra erfarna toppsimmarna på Nationellt elitcenter (NEC).

Den vardagen ska hjälpa henne att utvecklas och få bort nervositeten.

– Tjejerna som är här och hemma är mycket äldre, jag är yngst. De är vuxna och har varit med mer. Jag kan absolut lära av deras mentala kapacitet och så ska jag prata med Göran (Kenttä), idrottspsykologen, säger hon.

Sofia Åstedt gick i fjol ut och berättade för bland annat TT att hon drabbades av psykisk ohälsa under coronapandemin i brist på socialt umgänge. Hon sökte hjälp och sedan två år tillbaka har simkarriären gått spikrakt uppåt.

Åstedt var enda svenska i tisdagens försök. I eftermiddag, svensk tid, simmar Sophie Hansson final på 200 meter bröstsim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.