Nytt guld till Sun Yang efter litauisk diskning

Uppdaterad
Publicerad

Skandalomsusade Sun Yang tog i dag andra raka VM-guldet när han vann 200 meter frisim.
Kinesen var dock tvåa i mål. Men tilldömdes segern efter att vinnaren litauern Danas Rapsys diskats.
Efteråt blev Yang utbuad i arenan.

Kinesen Sun Yang har varit hela VM:s mest uppmärksammade man. Efter guldet på 400 meter fritt vägrade silvermedaljören, australiern Mack Horton att kliva upp på pallen. Han tog istället emot medaljen på golvet, som en protest mot kinesen som anklagats för dopning.

I dag vann Yang sitt andra raka guld på mästerskapet i Gwangju. Men det satt hårt inne på 200 meter frisim. 27-åringen inledde långsamt och det var först efter 150 meter som han för första gången var uppe i spets.

Rapsys diskades

Sista längden in blev en hård duell mot litauern Danas Rapsys. En duell som den sistnämnda vann, med Sun Yang som tvåa.

Men efter en kort stund kom ett nytt besked från arrangören: Rapsys hade diskats på grund av tjuvstart. Litauern var lite för snabb med överkroppen ner innan starten gick.

Kvar stod Sun Yang som vinnare – till publikens missnöje. Kinesen buades nämligen ut.

Han vann på tiden 1.44,93, före japanen Katsuhiro Matsumoto. Ryssen Martin Malyutin och britten Duncan Scott delade på bronset.

På prisceremonin vägrade sedan Scott att ta guldmedaljören i handen och att kliva upp på pallen, vilket gjorde Sun Yang rosenrasande. Kinesen skällde ut britten från podiet innan han sedan ställde sig och lyssnade på nationalsången. Efteråt hyllades Duncan Scott av publiken.

Det internationella simförbundet Fina varnade under tisdagskvällen både Sun Yang och Duncan Scott för skandalscenerna vid prisceremonin. ”Båda idrottarna uppvisade ett olämpligt beteende”, skriver Fina i sitt utlåtande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer