Foto: SVT

Finas direktör efter kritiken ”Att stödja simmarna är det viktigaste”

Uppdaterad
Publicerad

Det fortsätter att vara infekterat mellan det internationella simförbundet, Fina, och de aktiva. Efter hård kritik från utövare poängterar Cornel Marculescu, direktör för Fina, att de enbart har simmarnas bästa i åtanke.
– Självklart är utövarna det viktigaste för oss, säger han till SVT Sport.

Bakgrunden till bråket mellan de aktiva simmarna och det internationella simförbundet, Fina är att en pengastinn inbjudningstävling i Turin ställdes in sedan Fina hotat de anmälda simmarna. Därefter stämde en del simmare Fina. Sedan kom Finas svar på stämningen – en ny proffstour i Finas regi.

Cornel Marculescu, direktör för Fina, poängterar till SVT Sport att det viktigaste för förbundet är de aktiva utövarna.

– Självklart är utövarna det viktigaste för oss. Vi har idrottarnas råd och jag tror att vi är det enda internationella förbundet som ger ersättning för resor, boende och mat till utövarna. Här idag har vi 960 simmare, och alla tar del av det.

– Det här är det vi försöker förbättra hela tiden. Det är svårt att ha pengar i Schweiz, för finansmarknaden ger inte så mycket tillbaka. Och att investera är viktigt, det här är politik. Men att stödja simmarna och stjärnorna är det viktigaste.

Det har sagts att bara fem procent går tillbaka till simmarna. Vad säger du om den siffran?

–  Jag tror inte att det är helt riktigt. Till exempel har vi VM, inte den här med kortbana men till exempel VM i Budapest, som är en av de största eventen. Där var deltagandet och inverkan för de nationella förbunden och simmarna signifikant. Men självklart, vi vill alltid kunna ge mer, säger Cornel Marculescu.

– Men du måste dra in mer för att kunna ge mer. Det är inte enkelt idag men vi försöker göra vårt bästa.

I framtiden, tror du att det finns plats för något som ISL (International swiming league) eller en liknande organisation?

– Vi är alltid öppna för samarbeten. Det är så vi bygger och utför vår sport, för utan samarbeten kan vi inte göra något, då är det svårt. Alla är välkomna, våra armar är alltid öppna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer