Foto: Bildbyrån

Oroväckande beskedet om Sjöströms tumme

Uppdaterad
Publicerad

Det var i Sarah Sjöströms första guldlopp i dag, onsdag, som hon skadade tummen.

Efter semifinalen på 50 fjäril visade Sarah upp en svullen tumme och beskrev det som att det gjorde ”sjukt ont”. Nu kommer oroande besked.

Nu berättar landslagsläkaren René Tour om statusen på Sjöströms skada:

– Tyvärr stukade Sarah tummen i målgången på 100 fritt. Hon kände smärta och hade ont i tummen. Bet ihop och simmade 50 fjäril och sen i efterhand har vi tittat på den här tummen, säger han.

EM-veckan

– Den är svullen, gör ont och det känns som att det är en stukning.

Beslut har nu tagits om att Sjöström inte ska simma på torsdagsmorgonen, och hon riskerar därmed att missa lagkappen på 4*100 meter medley.

– Det är så pass svullet och ömt ikväll så att Sarah tillsammans med landslagsledningen har beslutat att inte simma imorgon bitti. Utan det vi gör imorgon bitti är en utredning. Vi ska röntga och det kommer kanske göras en magnetkamera på ledbanden runt tummen, säger Tour.

– Och så får vi besked under dagen i morgon och har det som ett underlag också för finalpasset.

Kommer hon kunna simma i morgon?

– Alltså röntgen kommer ge oss väldigt klara besked hur det objektiva läget är. Men i ett sådant här läge är det nog så att det är funktion och smärta avgör om hon kan simma eller inte, säger Tour.

– Sarah är en tuffing och hon själv mentalt är inställd på att simma i morgon, men som sagt hon har gjort illa sig i dag och många gånger kan det vara så att tummen blir mer svullen dagen efter och gör mer ont. Vi får se hur det hela är i morgon.

När kommer vi få besked?

– När röntgen och magnetkamera är genomförd och när Sarah har, om det funkar, simmat in och känt i insimningsbassängen hur det känns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-veckan

Mer i ämnet