Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ulrika Sandmark: ”Bra stege i Sverige Foto: Bildbyrån

Förbundskaptenen svarar på kritiken: ”Såklart något vi jobbar med hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Bara sju svenska simmare är uttagna till VM i Sydkorea – den tunnaste svenska truppen på 16 år.
Förbundskapten Ulrika Sandmark är medveten om problemet.
– Det är ungefär lika många simmare som tidigare och truppen blir inte större och det är så klart något vi jobbar med hela tiden, säger Sandmark till SVT Sport.

Inför mästerskapet var förre förbundskaptenen Hans Chrunak kritisk till den lilla truppen och de tuffa kvaltiderna.

– Man dränker svensk simning när man sätter så tuffa kvaltider. Svensk simning blir mindre och mindre. Den dagen Sarah (Sjöström) slutar, vad gör man då?, sa han till TT för några veckor sedan.

– Kvaltiderna blir en belastning. Du närmar dig och så kommer ett tak. Och klarar du eventuellt så har du nått målet och är nöjd. Utom Sarah.

”Bra stege i Sverige”

Förbundskapten Ulrika Sandmark håller med om att truppen är för liten.

– Det är ungefär lika många simmare som tidigare och truppen blir inte större och det är så klart något vi jobbar med hela tiden, säger Sandmark till SVT Sport.

Sandmark följer de Internationella simförbundets A-kvalgränser som bygger på 16:e tid i förra VM. Det finns också en B-kvalgräns som är betydligt lägre.

– Jag tycker att vi har en bra stege i Sverige med 16:e tid på EM och VM. I OS ä det 8:e och där kan vi själva inte sätta kriterierna, det är tufft.

Frölander: Finns namn man hade kunnat titta på

Bara två herrsimmare, Simon Sjödin och Erik Persson, finns med på VM. SVT:s expert Lars Frölander hade gärna sett några fler.

– Jag hade så klart hoppats på ett herrlag på 4x200 meter frisim, de hade verkligen behövt få det. Men tyvärr simmade de lite väl svagt när det väl gällde på uttagningarna, säger Frölander.

Finns det några herrsimmare som borde varit med på VM?

– Ja, det tycker ja. Det fanns några namn som man hade kunnat titta på för att få ihop ett 4x200 meter frisim på herrisdan, det hade varit en bra erfarenhet för dem.

Antal svenska simmare i VM-truppen

Visa

2019: 7
2017: 10
2015: 10
2013: 11
2011: 20
2009: 13
2007: 18
2005: 15
2003: 19

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer