Sarah Sjöström vann båda sina semifinaler på fredagkvällen och är redan klar för två finaler i EM. Foto: Bildbyrån

Dubbla finaler för Sarah Sjöström – inom några minuter

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström gjorde det alla förväntade sig under några hektiska minuter i EM-bassängen. Hon simmade sig till final på både 50 fritt och 100 fjäril – och hon fick med sig lagkompisen Louise Hansson till final.

– Det kändes bra, även om det var ännu mindre tid än i morse mellan loppen, sa Sarah efter sin andra lyckade semifinal.

50 fritt gick fint. Sarah Sjöström startade lite långsammare än väntat, men kom i mål som solklar etta i sin semifinal med tiden 23:92. Det var sju hundradelar långsammare än vinnaren av den första semifinalen, danskan Pernille Blums tid.

– Jag är jättenöjd. Jag hoppades att simma snabbt första 25 och släppa lite på farten på slutet, men det blev tvärtom.

EM-veckan

Efter en herrfinal och en damsemifinal var det dags för Sarah i bassängen igen. 100 meter fjäril, där hon är bäst i världen och där hon visade fin klass i försöken, blev inga problem att vinna. Sarah vann sin semifinal på 56:66, lite snabbare än försöken.

– Jag hade kontroll på simningen, och kunde släppa lite på farten mot slutet. Det som går att förbättra är vändningen och avslutningen, jag gled för länge där, och det finns tid att tjäna in där, sa Sarah lugnt till SVT efter sitt andra lopp på kort tid.

Bakom Sarah gjorde Louise Hansson ett fint lopp. Hon blev fyra i semifinalen, och femma totalt till final. Hon slog sitt personliga rekord och gick under drömgränsen 58 sekunder, med en hundradel:

– Det känns underbart. Jag har försökt komma under 58 sekunder så länge och så klarar jag det här. Det är en drömgräns, och det är en lättnad att klara det. Äntligen. Efter Sarah blir det tajt i finalen. Får jag till vändningen så kan det bli bättre, sa Louise Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-veckan

Mer i ämnet