Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sarah Sjöström jublar efter sitt guld på 50 meter fjärilsim. Foto: Bildbyrån

Sarah Sjöström historisk efter nytt VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström är historisk. Hon är det efter ännu ett VM-guld på 50 meter fjäril och hennes 15:e VM-medalj.
Efter drygt halva sträckan forcerade Sjöström förbi fältet och var klart före i mål. Tiden var 25,02.
VM-guldet är hennes tredje raka på distansen. 2015 Kazan, 2017 Budapest, 2019 och nu Gwangju.

– Sarah fick inte den bästa starten men efter det är hon ju urstark, säger SVT Sports expert Lars Frölander.

Ranomi Kromowidjojo som tog starten blev tvåa en bit efter Sarah. Farida Osman blev trea.

Guldet är Sarahs tredje raka på distansen 50 meter fjäril. Hon vann i Kazan 2015, Budapest 2017 och nu i Gwangju – Sveriges första guld, Sarahs fjärde medalj. Sedan tidigare har hon två brons och ett silver.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här tar Sarah Sjöström emot guldmedaljen

Leder medaljligan

Hon har tagit medalj på samtliga distanser i detta mästerskap. Medaljen var Sarahs 15:e i VM-sammanhang. Med det är hon historisk som den med flest individuella VM-medaljer på damsidan.

Både Katinka Hosszú och Julija Jefimova har 14 VM-medaljer och de båda har en chans i detta mästerskap att öka på den skörden – en kamp att se fram emot.

Sjöström såg väldigt avslappnad ut inför loppet, log och vinkade mot kameran. Hon omfamnade loppet.

Se lördagens finalpass från sim-VM

Supersvenskan har nu tagit 66 internationella mästerskapsmedaljer genom tiderna. Här är Sarah Sjöströms mästerskapshistoria – så här långt

Visa

2008: Det stora genombrottet kommer som 14-åring när hon skräller sig till EM-guld i Eindhoven på 100 meter fjäril. Plockas ut till OS för att se och lära och blir som bäst 27:a på 100 meter ryggsim. Fyller 15 år mitt under OS i Peking.

2009: Vinner VM-guld på 100 meter fjäril i Rom och slår världsrekord med superdräkt i både semifinal och final. Börjar gymnasiet.

2010: Favorit för första gången i ett mästerskap och tar tre EM-medaljer, däribland guld på 100 meter fjäril.

2011: Första motgången och stolpe ut i VM i Shanghai. Tre individuella starter ger lika många fjärdeplatser.

2012: Tårarna i London. Precis före OS blir hon sjuk och prestationen blir därefter. Slutar fyra på 100 meter fjäril och missar final på övriga tre distanser.

2013: Tar VM-guld i Barcelona på 100 meter fjäril och silver på 100 meter fritt. Sjöström är tillbaka. Tar studenten, fixar körkort och flyttar hemifrån.

2014: Gör ett superår och medaljerna rasar in. Vinner sju stycken på EM, varav tre guld, och tar sedan tre guld, ett silver och slår två världsrekord på kortbane-VM. Vinner Jerringpriset.

2015: Vinner, som första svensk, dubbla guld i ett VM på långbana. Inte nog med det, tar totalt fem VM-medaljer i ryska Kazan och slår dubbla världsrekord på 100 meter fjäril. Prisas med Bragdguldet och vinner Jerringpriset igen.

2016: OS-gulddrömmen slår in. Utklassar konkurrenterna och slår världsrekord i Rio. Plockar dessutom hem silver på 200 meter fritt och brons på 100 meter fritt.

2017: Blir världens simdrottning efter ett magiskt år fyllt med guld och världsrekord. Tar tre guld och ett silver i VM, vinner världscupen och tilldelas Bragdguldet igen.

2018: Skriver svensk simhistoria då hon som första svensk vinner fyra individuella guld på EM. Guldet på 100 meter fjäril kommer dessutom tio år efter hennes första. Vinner också världscupen för andra året i rad.

2019: Skrällförlust på 100 meter fjäril, ett krigarbrons på 200 meter fritt – kollapsen och syrgasbilderna, ni vet – och ytterligare ett brons på 100 meter fritt – sedan kom guldet på 50 meter fjäril. Tio år efter sitt första VM-guld tar hon sitt åttonde. Dessutom: en bra guldchans återstår på 50 meter fritt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer