Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Senast Sarah Sjöström tävlade, bortsett en insats på SM i november, var på EM i Rom i augusti. Foto: Bildbyrån

Sarah Sjöström gör tävlingscomeback: ”Förväntar mig inga supertider”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen gör Sarah Sjöström tävlingscomeback. Efter ett sju månader långt uppehåll där hon dragit ner på takten och renoverat hus.

– Jag förväntar mig inga supertider men man måste ju börja någonstans, säger Sjöström till SVT Sport.

Den svenska simstjärnan har inte tävlat på högre nivå sedan EM i Rom i augusti. Hon valde att stå över kortbanesäsongen och har varit hemma mycket.

– Det har varit skönt. Jag hade en väldigt intensiv tävlingsperiod efter OS i Tokyo och tävlade mer än jag någonsin gjort tidigare. Sedan var det två mästerskap sommaren 2022. Plus att jag flyttade till hus, så det var ganska mycket på en gång, säger Sarah Sjöström.

Hur stor skillnad har det varit i träningsmängd?

– Inte så stor skillnad egentligen. Kanske två-tre simpass mindre per vecka, men samtidigt körde jag mer landträning. Men lite lägre volym och intensitet. Jag kände inte att jag tappade så mycket på det. Kroppen kommer ihåg vad den ska göra.

Har dragits med ryggskott

Egentligen var planen att göra tävlingscomeback i Luxemburg i januari, men då kom ett ryggskott i vägen. Problem 29-åringen dragits med tidigare och har anpassat sig efter, bland annat genom en fördröjd startrörelse.

Hur mycket störs du av ryggproblemen?

– Väldigt lite ändå. Jag får ont, men sedan försvinner det efter en eller två veckor. Nu känns kroppen bra så det är bara att köra på.

”Mycket hårt fysiskt arbete”

Efter helgens tävlingar i Marseille, där Sarah Sjöström är anmäld till 50 meter fjäril, 100 meter frisim och 50 meter rygg, väntar också tävlingar i Nice och Paris.

Säsongens stora mål är VM i långbana i japanska Fukuoka i juli.

Och hur går det med husrenoveringen?

– Det går bra! Det är väldigt mycket val som ska göras och mycket hårt fysiskt arbete. Vi har inte gjort så mycket av uppbyggnaden, vi har mest rivit och så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.