Sarah Sjöström klar för tre semifinaler

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström har ett tufft tävlingsprogram på kortbane-EM i dag. Men vare sig försöken på 50 fjäril, 100 fritt eller 100 meter medley utgjorde något hinder för simstjärnan, som är vidare till semifinalerna utan att förta sig.

– Jag försöker spara energi, säger hon till SVT Sport.

På en enda förmiddagstimme klämde Sjöström tre försökslopp.

– Det känns bra, jag försöker spara energi och inte ta ut mig och det gick bra, jag är vidare och det var meningen.

– Det är inte lätt att spara kraft när man är en tävlingsmänniska som vill vinna alla lopp. Men jag ska försöka göra likadant i semifinalerna så att jag har kraft kvar till finalerna.

Förmiddagens sista försökspass var på 100 medley. Där hade Sarah Sjöström näst bästa tid, 59,48, efter överlägsna ungerskan Katinka Hosszu som drämde till med 56,75.

Hansson slog ut Coleman

På 100 meter frisim, ca 25 minuter efter försöket på 50 fjäril, vann Sjöström sitt heat med tiden 52,38. Hon var näst snabbast av alla, efter Charlotte Bonnet, Frankrike, som klarade 52,19.

Sjöström får med sig Louise Hansson till semifinalen. Bara två från varje nation får plats i semifinalen och en jetlaggad Hansson knep den andra svenska platsen före Michelle Coleman.

– Det här har jag inte förväntat mig. Jag har precis kommit hit från Los Angeles och har inte simmat 25-metersbassäng på två år, säger Hansson till SVT Sport.

Coleman, som var blott fyra hundradelar långsamma än Hansson, var desto mer besviken. Hennes tid var 1 sekund och 16 hundradelar snabbare än Neza Klancars, som knep den sista semifinalplatsen.

– Jättekul för Louise men det är lite av en chock faktiskt.

Avslappnad Sjöström på 50 fjäril

I försöket på 50 fjärilsim sparade Sarah Sjöström energi och blev tvåa i heatet med 25,47.

– Hon såg väldigt avslappnad ut, en behaglig resa, säger expert Lars Frölander om loppet.

Även Sara Junevik som simmade i samma heat gick vidare med 25,77, ett personligt rekord. Snabbast i Sarornas heat var Emilie Beckmann, Danmark, med 25,32. Snabbast av alla i försöken var nederländskan Ranomi Kromowidjojo med 25,31.

Svensk besvikelse på 200 fritt

Ingen av de tre svenska herrarna som ställde upp på 200 meter fritt gick till final. En stor missräkning för Christoffer Carlsen.

– Bara åtta på 1.43.57. En besvikelse, det hade han inte räknat med, säger Frölander.

Gladare var Gustaf Dahlman som blev bäste svensk med nytt personligt rekord.

– Det blev lite jobbigt på slutet men jag kan inte vara annat än nöjd med pers, säger han till SVT Sport.

Erik Persson är klar för final på 200 m bröstsim med femte bästa tid, 2.05.04.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.